Обмислят патентен данък за всички микрофирми

18393
Обмислят патентен данък за всички микрофирми
Снимка: Thinkstock

Да се въведе патентен данък за всички микрофирми независимо от извършваната дейност, обмисля правителството. Мярката цели да се улесни дейността на дребните предприемачи и бе съобщена от зам.-министрите на икономиката Даниела Везиева и Любен Петров на среща с над 50 браншови организации, членове на Българската стопанска камара, предаде Стандарт нюз.

Малките и микрофирми, в които наетите са съответно до 50 и 10 работници, са принудени да оперират по еднакво законодателство с големите компании и са в невъзможност да покриват голяма част от нормативните изисквания. Този проблем са поставили от асоциацията на хлебарите, откъдето твърдят, че малките пекарни заради регулациите не могат да се конкурират с големите хлебозаводи и за да оцелеят, навлизат в "сивата икономика". В тази връзка зам.-министър Везиева е посочила, че в Министерството на икономиката се работи по облекчаване на режимите за започване на бизнес. Ще се копира опитът от Германия, където началото на всяка стопанска дейност е изцяло на регистрационен режим, като контролните органи впоследствие проверяват дали се спазват изискванията. Плащането на патентен данък веднъж в годината пък ще съкрати много административни разходи на дребните предприемачи. В момента на такъв данъчен режим са определени стопански дейности като дребна търговия, занаятчийски услуги, заведения за хранене, ако годишният им оборот е под 50 000 лв. и т.н.

Лукарски прави мили очички за ТТИП и пред Марси Рийс

Мерки за активизиране на търговско-икономическите отношения между България и САЩ обсъдиха министърът на икономиката Божидар Лукарски ...

Друга идея, върху която работи Министерството на икономиката, е регулациите за правене на бизнес да са съобразени с региона. Ключов приоритет на министерството е електронизацията на административните услуги, което също ще подобри обслужването на бизнеса и ще намали неговите административни разходи, както и възможностите за корупция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com