Община Криводол отново обяви частично бедствено положение

1728
Община Криводол отново обяви частично бедствено положение
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Община Криводол обяви частично бедствено положение за втори път в рамките на десет дни поради наводнения, причинени от силни дъждове. Селата Галатин и Ракево са най-засегнатите, като над 15 къщи са наводнени в Галатин.

Кметът Христо Доков подчертава важността на предварителни превантивни мерки и изрази разочарование, че проектът за предпазване от наводнения не получи финансиране.

"Рекичката, за която от две години сме подали проект към комисията за бедствия, отново излезе. Сега хората обвиняват Общината, но ние нямаме вина, защото сме подготвили проект, дали сме становище, на комисия е минал, но няма финансиране", обясни Христо Доков.

В момента се провеждат дейности за възстановяване на засегнатите райони, включително източване на водата и почистване на уличните насипи.

Органите и общината се надяват, че ситуацията ще се нормализира скоро. Подобни случаи подчертават необходимостта от ефективно планиране и финансиране на проекти за превенция на наводненията.

По време на нощта са били получени над 46 сигнала за произшествия, свързани с интензивния метеорологичен режим в София-град, Враца и Монтана. Сигналите се отнасят предимно до наводнени мазета и приземни етажи на къщи, както и паднали дървета и клони. Няма информация за застрашени или пострадали хора, а ситуацията в момента се нормализира. Голяма част от сигналите са били отпаднали поради оттичането на водата.

В област Монтана оперативният център на Регионалната дирекция по гражданска защита и спасяване в Монтана е получил 25 сигнала в резултат на силния дъжд. Спасителен екип с моторна лодка е евакуирал 7 души от овцеферма в квартал Кошарник. Извършени са 5 отводнявания и е преместено едно паднало дърво.

В София-град са получени 11 сигнала за отводняване и паднали дървета. За справяне със ситуацията са задействани 5 противопожарни автомобила с 15 служители, като част от сигналите са били обработени от екипи на столичната община.

В област Враца до 6 часа сутринта при Регионалната дирекция по гражданска защита и спасяване във Враца са постъпили 10 сигнала, от които 8 са свързани с отводняване на мазета и приземни етажи на къщи. На място са работили 3 противопожарни автомобила с 10 служители.

Още: Нощният порой предизвика наводнение в София

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com