Общините, които приемат бежанци, ще получават от ЕС по 6000 евро на човек

31942
Общините, които приемат бежанци, ще получават от ЕС  по 6000 евро на човек
Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за бежанците подготвя Национална стратегия за интеграция на хората с бежански или хуманитарен статут, съобщи пред журналисти днес Николай Чирпанлиев, председател на ДАБ, предаде БТА.

Очаква се до края на месеца стратегията и план за действие към нея за 2014 година да са готови и да бъдат предадени за одобрение от Министерския съвет.

Шефът на Агенцията за бежанците: БХК прави бежански бунтове за пари

Бунтовете в бежанските лагери са организирани от Българския хелзинкски комитет (БХК). Това заявява пред "Труд" о.р. полк. Николай Чирпа...

С тази стратегия държавата може да получава от ЕС помощи от по 6000 евро за общините, където ще бъдат настанявани бежанците. Интеграционна програма предвижда бежанците да се разпределят пропорционално в страната.

Чирпанлиев заяви още, че твърденията на Хюман райтс уоч за условията, при които живеят бежанци в България, са неверни.

От организацията твърдят, че бежанците живеят в бивши казарми в Харманли, в лагери от затворен тип. "Никога центърът за настаняване в Харманли не е бил от затворен тип. Кандидатите за статут са могли да излизат, при определени условия, първо придружавани от представители на български организации, а после по друг ред", каза Чирпанлиев. "Друго невярно твърдение е, че бежанците са живели в палатки в първия месец на бежанската вълна. Всъщност те бяха настанени във фургони", каза Чирпанлиев и определи условията там като над средните стандарти за живеене.

Наистина, 65-те лева, които се дават месечно на бежанците, са малко, но такива са възможностите на българската държава, подчерта председателят на ДАБ.

Рибново готово да приеме сирийски бежанци

Жителите на гърменското село Рибново нямат нищо против сирийските бежанци. Доскоро местните хора се грижиха за семейство с три малки де...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com