Обвиниха официално бивш шеф на Националното разузнаване за длъжностно присвояване на 4,7 млрд. лева

12236
Обвиниха официално бивш шеф на Националното разузнаване за длъжностно присвояване на 4,7 млрд. лева

Обвинение за присвояване на длъжностни средства в размер на 4,7 млн. лева в периода 2007 - 2011 година беше повдигнато на бившия директор на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров.

Военните обвинители са се опитали да установят какво се е случило с отклонените средства, но не са стигнали до нищо конкретно. Станало е ясно обаче, че парите са отчитани за специфични дейности, свързани с основната дейност на службата.

Цацаров: Ако е имало информация за атентат срещу Борисов, къде е била националната служба 4 години

Ако в Националната разузнавателна служба (НРС) наистина е имало документ с достоверна информация за подготвян атентат срещу Бойко Борис...

При доказване на обвинението Киров може да лежи в затвора 20 години, ще му бъде конфискувано имуществото му - част или цялото, информира Нова телевизия.

Генерал Киров е начело на разузнаването от 2003 година до началото на 2012 година. По-късно, в рамките на три месеца, Киров беше съветник по сигурността на бившия премиер Бойко Борисов, но след това беше отстранен. Тогава лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че Киров, който е  в близки отношения с президента Георги Първанов, е харчил безотчетни пари. Държавният глава Росен Плевнелиев също призна, че са засечени „финансови несъответствия”. Според доказателствата, пренасочването на средства е ставало в продължение на пет години, в края на мандата на Киров.

Над 30 тома са доказателствените материали срещу Киров. Това обяви полковник Елин Алексов, говорител на столичната Военно-окръжна прокуратура, който коментира обвинението срещу Киров.

От думите на наблюдаващия прокурор по случая се разбра, че ген. Киров не е дал обяснения пред обвинителите. „Той счита, че е жертва на политическата конюнктура в страната”, каза на пресконференция Алексов. „Според нашето разследване той е единственият, който трябва да носи отговорност”, добави прокурорът, като уточни, че разследването е водено срещу повече от едно лице.

Шефът на разузнаването е бил агент на ДС

Директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Драгомир Димитров и деканът на Историческия факултет на Софийския универси...

Въпреки че при предишни директори не са установени подобни практики, в по-далечното минало е имало такива случаи, призна полк. Алексов. Давността им според Наказателния кодекс обаче е изтекла.

Делото срещу Киров ще се води при затворени врати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com