Очакваме до 15 хил. молби за закрила от бежанци през тази година

2915
Очакваме до 15 хил. молби за закрила от бежанци през тази година
Снимка: Getty Images/Guliver

Всички твърдят, че бягат от войната. Така шефът на Агенцията по бежанците Никола Казаков отговори на въпрос на bTV какво казват идващите у нас бежанци и мигранти и как се прави разделението между бежанец и икономически мигрант.

Казаков обясни, че икономическите мигранти търсят по-добър живот, а когато Агенцията по бежанците установи такъв мигрант, отказва убежище. Оттам насетне въпросният човек се поема от МВР.

Нарастват нападенията срещу бежанските центрове в Германия

През тази година нападенията и друг вид атаки срещу бежанските центрове в Германия са се увеличили повече от два пъти в сравнение с мин...

Никола Казаков даде прогноза, че до края на годината е възможно в България да бъдат подадени около 15 000 молби за закрила. Досега подадените молби през тази година са 11 742, а през цялата минала година са били малко над 11 хиляди души. На 29 май получихме 4,2 млн. евро от Европа за борба с бежанската криза, добави шефът на Агенцията по бежанците.

Малко над 2700 души се намират в бежанските центрове у нас, което представлява 48% от местата, с които разполагаме. Общо бихме могли да поемем 6500 души, уточни Казаков.

Относно квотният механизъм, шефът на Агенцията по бежанците уточни, че ще има обучение на наши кадри в Европа в работата с бежанците. Ще приемем 852 души от Италия и Гърция – 201 от Италия и останалите са от Гърция, каза Казаков.

Според Казаков идващите у нас мигранти не желаят да записват децата си в български училища. Имаме 650 души, получили закрила, но само 8 деца от 893 в центровете се записаха в български училища. Мотивът да няма записвания е, че родителите не искат да остават в България. Вчера, 28 септември, на конференцията "Кризата с бежанците: новите европейски политики" шефът на Агенцията по бежанците призна, че в България идват все повече деца и млади бежанци и мигранти.

Кристалина Георгиева не иска да сме гореща точка, но иска да подкрепим горещите точки

Много от тези, които тръгнаха към Европа, тръгнаха от отчаяние, че светът ги е забравил. Нашата работа е да концентрираме усилията си т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com