Около 1 млн. българи участват в корупционни сделки

21567
Около 1 млн. българи участват в корупционни сделки
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Около един милион българи участват в корупционни сделки и равнището на корупция у нас не се променя съществено от 2012 година насам. Това е един от основните изводи на доклад на Центъра за изследване на демокрацията: "Корупция и антикорупция в България (2012-2013)", осъществен с подкрепата на Фондация "Фридрих Еберт".

Ако през 1999 година нивото е около 29 на сто, то сега е около 14 процента (един процент е равен на 65 000 души), отчете Александър Стоянов - директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията.

Атанасова също не дойде при комисията на Сидеров, там постъпи сигнал срещу Кутев

Не само Бойко Борисов не дойде на изслушване днес в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в Народното събрание, която ...

Като цяло корупцията намалява, но с несъществен темп.

Основна причина за това е липса на промяна в средата, която благоприятства това явление. Прозрачност, отчетност, отговорност и универсализъм са понятията, по които е правено изследването. Последното изследва в каква степен администрацията действа в полза на специфични интереси.

Не е регистрирана битка с монополите и сочените за олигарси в бранша, посочи Стоянов.

Корупцията вече е станала нещо като обичайно поведение. А у хората има създадена представа, че с корупция проблемите могат да бъдат решавани.

Върнаха в съда делото за корупция на Мубарак

Прокуратурата в Египет върна в съда делото за корупция на бившия президент Хосни Мубарак и неговите синове, съобщава „Фокус&rdquo...

Все пак се отчита тенденция, според която хората все по-малко са податливи на корупция.

Директорът на правната програма в Центъра за изследване на демокрацията Мария Йорданова смята, че антикорупционните органи у нас не работят достатъчно ефективно. В това число влизат БОРКОР, ресорната парламентарна комисия, тази във ВСС и комисията за конфликт на интереси.

Ръководителят на Фондация "Фридрих Еберт" в България Регине Шуберт изрази разочарование от резултатите заради това, че няма отбелязани успехи в борбата с корупцията.

Главният прокурор и Висшият съдебен съвет не оправдават очакванията, че ще има напредък в противодействието на корупцията и организираната престъпност. Засиленият интерес на политици и финансови-икономически групировки към висшите позиции в съдебната власт и към управляващия я кадрови орган, задкулисните политичеси договореност и опити за влияние остават трайна практика, пише в представения доклад.

Юрген Рот: Нищо не се е променило в България

Случаят с бившия зам.-председател на Народното събрание и втори човек в ДПС Христо Бисеров е симптом, че в България нищо не се е промен...

В него е уточнено, че изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор през декември миналата година показа, че "в условията на състезателност и публичност може да бъде предопределен и непрозрачен, особено ако състезателността е привидна, а процедурата е манипулирана".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com