Около 1% от таксиметровите шофьори съгласни да превозват заразени с коронавирус

2640
Около 1% от таксиметровите шофьори съгласни да превозват заразени с коронавирус
Снимка: БГНЕС

Болните с COVID-19 да се превозват в таксиметровите автомобили само с придружител, предлагат от бранша. „Така, когато болният не е в тежко състояние и се обади на 112, ще пристига таксиметрова кола и ще го откарва до болница, а придружителят ще осъществява връзката с регистратурата в болничното заведение“, каза за "Монитор“ Кирил Ризов, председател на Съюз "Такси".

"По време на срещата със здравния министър Костадин Ангелов бяхме попитани дали може да се разчита на нас при евентуална криза, на което ние отговорихме положително. Условията, при които ще стане извозването, разбира се, включват разделителна преграда между клиент и шофьор и всички в купето трябва да са и с маски. Да има и дезинфектанти - лични и такива за автомобила“, добави той. Ризов припомни, че участието на таксиметровите шофьори е на доброволен принцип. "За своята фирма, която е средна по големина, мога да кажа вече, че имам организирани 4 коли за тази цел. Предполагам, че и в останалите компании има създадена организация. Проблемът е, че от 6 000 таксиметрови автомобила можем да отговорим с около 1% от състава си. Автомобилите ни обаче няма да бъдат обозначавани със стикери тип "Червен кръст", поясни браншовикът.

Таксиметрови водачи искат държавна помощ от 1000 лева

Таксиметрови шофьори излязоха на протест в София. Те искат държавна помощ в размер на 1000 лева, замразяване на лизингите, намаляване н...

Според Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, след допитването до шофьорите обаче се оказва, че повечето не са съгласни да се включат в извозването на болни. "Изключение може да се направи единствено, ако попаднем "във военно положение", тогава вероятно 1% от шофьорите ще бъдат доброволци. За момента шофьорите са на мнение, че подобна стъпка би довела до отлив на клиенти, тъй като те ще се притесняват, че колата не може да бъде достатъчно добре дезинфекцирана. Повърхностите на линейките могат да се почистват лесно, но в таксиметровите коли би било много по-трудно. Няма специални изисквания, остават валидните до момента - маска, ръкавици, дезинфекция на няколко часа, преграда между шофьора и пътника“, смята Ризов.

Емил Игнатов от една от големите таксиметрови фирми потвърди опасенията на шофьорите от отлив на здрави клиенти, когато се разчуе, че тяхната компания вози болни от коронавирус. "Те много се страхуват. Другият проблем е тези, които ще се съгласят да участват и да возят само болни, пък се питат дали ще има достатъчно такива клиенти, за да могат да си изкарат необходимите пари, за да си плащат лизинговите вноски и да си покриват другите разходи и да си изкарат надницата. Колегите от другите компании също роптаят“, обясни Игнатов. По думите му в такъв случай е хубаво да се обмисли схема за заплащане на ползването на колите по начин, при който шофьорите да не се тревожат дали ще могат да си изкарат заработката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com