Оневиниха подуправител на БНБ за изтеглянето на влога ѝ от КТБ часове преди затварянето на банката

8188
Оневиниха подуправител на БНБ за изтеглянето на влога ѝ от КТБ часове преди затварянето на банката
Снимка: БГНЕС

Като шеф на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска не се е възползвала от вътрешна информация, решавайки да изтегли над 64 хил. евро на каса в КТБ часове преди банката да бъде поставена под специален надзор. Това е решил Върховният административен съд, чиято дума по казуса е окончателна, съобщава „Сега“.

Тримата върховни съдии – Румяна Папазова, Николай Гунчев и Десислава Стоева, потвърждават решението на долната инстанция от февруари и Кордовска, която в момента е заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете, излиза чиста от делото за конфликт на интереси.

На първа инстанция: Няма проблем, че бивш директор на БНБ си изтеглил парите от КТБ в последната минута

Бившият ръководител на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска си е изтеглила парите часове преди затварянето на КТБ, но това не значи, че...

През май 2018 г., 4 години след подаването на сигнала за конфликт на интереси срещу Кордовска, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) установи, че в последните работни минути на 19 юни 2014 г., преди на 20 юни КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение и на самата Кордовска, тя е изтеглила 64 195 евро от банката на Цветан Василев. Според КПКОНПИ, това е станало благодарение на вътрешна информация за предстоящите мерки срещу КТБ, известна на Кордовска.

От 18 юни в банката на Цветан Василев е действала надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката, следователно в края на деня на 19 юни, когато е извършено тегленето, е била наясно, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на следващия ден БНБ ще заседава за поставянето й под специален надзор. Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители, включително и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни, прие комисията. Двете съдебни инстанции обаче отхвърлят тези изводи на КПКОНПИ.

В решението на Върховния съд е записано как на 20 юни управителят на БНБ Иван Искров и Кордовска като подуправител, ръководещ надзора, изготвят и внасят в Управителния съвет на БНБ докладна записка, че от 12 юни тече засилено теглене на средства от сметки на клиенти на КТБ. Докладват и писмо от КТБ, постъпило същия ден, че поради засиленото теглене на средства от клиенти на банката в периода 12 юни - 19 юни, ликвидните активи на банката към 20 юни не са достатъчни, за да може банката да изпълнява задълженията си в деня на тяхната изискуемост, поради което е налице опасност от неплатежоспособност, което дава основание КТБ АД. да бъде поставена под специален надзор. Това се случва още същия ден.

ВАС приема, че решението на КПКОНПИ, че Кордовска е в конфликт на интереси е незаконосъобразно и комисията е взела решението без да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата от значение за случая. Както и че изводите на КПКОНПИ за нарушенията на Кордовска се базират само на предположения въз основа на длъжностната ѝ характеристика. "Фактът на засилено теглене на депозити е бил публично известен", пишат съдиите, визирайки започнали тегления още от 12 юни - на пари в брой, което и КПКОНПИ сама била казала и потвърдила. Освен това, според съдиите нямало каквито и да е доказателства, че на 19 юни Кордовска е имала служебна информация, че банката ще бъде поставено под специален надзор - защото имало заседание на УС на БНБ сутринта на 20 юни, 2014 година и там било решено да се премине към специален надзор по отношение на КТБ. Затова и не е нарушен законът, според който "лице, заемащо публична длъжност, няма право да използва или да разрешава използването в частен интерес на информация, получена при изпълнението на правомощията или задълженията му по служба, докато заема длъжността". Както и когато загуби делото на първа инстанция, Антикорупционната комисия отново е осъдена да плати на Кордовска 600 лв. разноски.

Комисията за КТБ ще изслушва Кордовска, а "Биволъ" ще праща писмени показания

Комисията за КТБ ще изслушва Нели Кордовска, която ръководи "Банков надзор" в БНБ и председателят на Фонда за гарантиране на влоговет...

Прокуратурата не участва в разглеждането на делото на първа инстанция. Пред Върховния административен съд обаче се включва прокурор Христо Ангелов, който пледира в полза на КПКОНПИ. Според него при Кордовска има установен конфликт на интереси. Той твърди, че са изяснени всички факти и обстоятелства и комисията е формирала обоснован извод за нарушението на Кордовска. Прокурорът твърди, че към 19 юни тя е разполагала със служебна тайна за състоянието на КТБ, опасността от неплатежоспособност на банката и наличие на основания за поставянето ѝ под специален надзор. Според него, тази информация е била на разположение на ограничен кръг хора и не е била публично известна. Тя е изтеглила депозита си в 17:09 часа, извън работното време на банката, което е до 16:30 часа, обяснява прокурорът. И продължава - Кордовска е използвала служебната информация в свой частен интерес, получила е парите си и е избегнала неблагоприятните последици свързани със специалния надзор като блокиране на паричните суми за 5 месеца и намаляване на лихвите. Кордовска не е била мотивирана от публичната, а от служебната информация, с която е разполагала. Тя не е опровергала това по време на делото, пледира още прокурорът, но съдиите приемат доводите на адвоката на Кордовска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com