Остават броени дни до коледарския празник в Стралджа

14147
Остават броени дни до коледарския празник в Стралджа
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Дългоочакваният коледарски празник на Стралджа ще се проведе на 20 декември от 16:00 ч. в салона на читалище „Просвета-1892”.

Близо 20 коледарски групи от Стралджа, общината и съседни селища от общините Сливен, Ямбол, Котел ще вземат участие в тазгодишния общински коледарски празник, пишат от Ямбол прес. Традицията за пресъздаване на Бъдни вечер и представяне на красивите местни коледарски песни ще представят детски, младежки и възрастни групи, което разбира се е добър пример за приемственост.

Целта на празника е ясна – да се съхранят за поколенията красивите народни обичаи, да се съдейства за разпространение на богатото песенно и танцово изкуство, да се помогне за приобщаване на младите към  вековните културни ценности.От своя страна ролята на  журито е да оценява групите и да разпределя наградите. То е добре подбрано и съставено от сериозни познавачи на коледарските песни и народните традиции, така че обективността е сигурна.

Многообразието на събитието е гарантирано. Очакват се коледарски куди от различните селища на общината, които  показват многообразието на зимните народни обичаи. Оригинално е звученето на песните от Стралджа и Саранско, Каменец и Лозенец, Воденичане и Войник и много други, но всяка от групите  е  строго индивидуална и получава аплодисментите на публиката. Зрителите с голямо внимание изслушват и различните богословки, които представляват едно огромно богатство. Приятно допълнение към стралджанския празник са и гостуващите коледари от Ямбол , Г. Александрово, Глушник и други близки и по-далечни селища.

 

Възрастни и самотни столичани с празнично меню за Бъдни вечер и Коледа

Над 1700 възрастни и самотни хора в София, които са клиенти на общинското предприятие „Социален патронаж", ще получат празнично м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...