От партията на Кунева готвят забрана млади шофьори да карат коли като Golf

11765
От партията на Кунева готвят забрана млади шофьори да карат коли като Golf
Снимка: БГНЕС

Депутатите от партията на вицепремиера Меглена Кунева - ДБГ искат на младите шофьори да се налагат ограничения - да не карат мощни коли, да не шофират през нощта без придружител и автомобилите им да са обозначени.

Те са внесли предложения между първо и второ четене на промените в Закона за движението по пътищата, с които въвеждат ограничения за младите шофьори. Основен вносител на текстовете е председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Промяна относно шофьорските книжки ще учи българите на български език

Крайно интересен текст, който може да помогне повече за овладяването на български език от всеки български гражданин, се появява в предл...

ДБГ предлагат за млад шофьор да се приема този, който не е навършил възраст от 20 години или е получил шофьорска книжка за пръв път преди по-малко от 2 години.

Текстовете предвиждат и забрана за управление на мощни коли (над 100 конски сили), забрана да шофират през нощта без придружител с 3 години шофьорски опит и задължение да носят обозначителни знаци в колата, когато шофират. Бърза проверка на Actualno.com показа, че повечето от моделите на любимия в България Golf са над 100 конски сили.

Депутатите от партията на Кунева предлагат и повишаване на глобите за шофиране без книжка – от сегашните 300 лева глоба, минималното наказание да стане 1 000 лева, а за повторно нарушение се предвиждат глоби до 5 000 лева.

Те искат и периодът на задължителното ползване на зимни гуми да се съкрати с два месеца заради променящия се климат и да стане между 1 декември и 1 март.

Експерти разкритикуваха идеята 50/50 за дневно и нощно шофиране при млади шофьори

Трябва да се обмислят добре тези неща. Какво значи 50/50 дневно срещу нощно шофиране – някой хора май ще стигнат до разводи. Часо...

"За да се остави възможност за компенсиране на този период при климатични аномалии като студена и снежна есен или пролет, се предвижда министърът на вътрешните работи да удължи срока, в който е задължително да се кара със зимни гуми, но само ако има такава метеорологична обстановка", посочва още законопроектът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com