Отказът на тест за наркотици се криминализира, скачат санкциите за пияни и дрогирани шофьори

6975
Отказът на тест за наркотици се криминализира, скачат санкциите за пияни и дрогирани шофьори
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене цели 8 законопроекта за промени в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" "Възраждане", БСП и ДПС. 

Първият проект, внесен от бившия вътрешен министър от ГЕРБ Христо Терзийски  предвижда криминализиране отказа на водачи на моторни превозни средства да бъдат проверени за употреба на наркотици. Такъв отказ следва да се приравнява на установена употреба на наркотици и да се наказва по съответния ред. В момента отказът се санкционира по административен ред с глоба и не е престъпление, а предложението предвижда то да бъде криминализирано.

Втората група промени цели премахване на контролния талон към книжките с цел намаляване на административната тежест върху водачите.

Със законопроекта на "Възраждане" се запълва законодателна празнина за катастрофи извън пътното платно. С промените се въвежда по-тежка наказуемост за ПТП-та, когато автомобилът навлезе в площи, на които се намират пешеходци – тротоари, спирки на обществения транспорт и др. В последния месец такива инциденти зачестяха, като при един от най-тежките загинаха 2 млади жени в центъра на София.

Със законопроекта на БСП на причиняване на смърт на служители на МВР при изпълнение на служебните им задължения. С него се увеличава на наказанието "лишаване от свобода", на размерите на глобата и предвиждането на конфискация на цялото имущество на дееца ще има резултат по отношение на превенцията на подобен род престъпления.

Каналджийство

Вторият законопроект на "Възраждане" е свързан с увеличаващите се случаи на трафик на хора през нашата граница. Предлага се включване на нови санкции, като временно отнемане на използваното за подобна незаконна дейност моторно превозно средство и спирането му от движение.

Със законопроекта на Десислава Атанасова от ГЕРБ се предлага завишаване на размера на санкциите за всеки, който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места. Сега наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до триста лева.

Детска порнография и домашно насилие

Беше приет и законопроект на Корнелия Нинова от левицата се разглеждат две групи престъпления – престъпления, свързани с детската порнография. "Има членове на нашето общество, които разпространяват порнографски материали - гнусно престъпление. Изводът е, че трябва да сме малко по-твърди в законодателството. Очевидно налаганата политика към днешна дата не дава необходимия ефект", аргументира промените социалистът Иван Иванов

Със законопроекта на Хамид Хамид от ДПС, се предвижда от дефиницията за престъпление, извършено при условията на домашно насилие, да отпадне изискването за системност и изискването преди да бъдат взети мерки в полицията да са постъпили поне 3 сигнала за насилие.  

Цветелина Симеонова-Заркин от "Продължаваме промяната" представи поправките, внесени от партията, с които се увеличават наказанията при проява на жестокост над животни, който също беше приет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com