Откупена е част от откраднатите елементи от паметника "Левски"

13201
Откупена е част от откраднатите елементи от паметника "Левски"

Откупена е част от откраднатите елементи от паметника на Васил Левски. Това съобщи бизнесменът, обявил, че ще плати стократно цената на метала, ако получи ограбените части от паметника, предаде Фокус.

По думите му откупената част се пази на сигурно място.

Паметникът Левски с нови фенери

Фенерите, осветяващи паметника на Левски в столицата, вече са подменени с нови лампиони. Това стана, след като в края на миналия месец...

В Националния исторически музей (НИМ) постъпи една от откраднатите неотдавна бронзови апликации на паметника на Апостола на свободата Васил Левски – бронзов грифон, съобщи от своя страна историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

"Грифонът е откупен от български предприемач, който е обявил награда, сто пъти надвишаваща стойността на метала. Той е донесъл грифона в Националния исторически музей, тъй като е разбрал, че Софийска община вече е поръчала нови апликации. Националният исторически музей ще предаде грифона на Софийска община в петък, 6 декември 2013 г., в 12.00 часа на зам.-кмета на културата Тодор Чобанов. До тогава медиите могат да се запознаят с грифона между 09.30 – 16.00 часа в кабинета на директора на Националния исторически музей", каза Божидар Димитров.

"Пожелалият да остане анонимен предприемач заяви, че офертата му за останалите апликации остава в сила", каза още директорът на НИМ.

В края на октомври СДВР предаде на Столична община три елемента от декорацията на паметника, които бяха откраднати. Това каза пред журналисти заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов. 

Вежди Рашидов: Не съм разрушавал килията на Левски

В продължение на четири години, откакто ГЕРБ беше на власт, вестниците и медиите на Делян Пеевски непрекъснато ме атакуват. Върхът на с...

Той каза, че още през лятото Столична община е изготвила цялостен проект за реновация на площадното пространство на паметника. Неговото изпълнение може да започне. Ще добавим нова част – възстановяване на металната украса, каза още д-р Чобанов.

Върнатите елементи не са грифоните, а украса на четирите канделабъра.

В средата на ноември пък Фенерите, осветяващи паметника на Левски, бяха подменени с нови лампиони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com