Овладяно е огнището на коронавирус в социалния дом в село Опанец

2757
Овладяно е огнището на коронавирус в социалния дом в село Опанец
Снимка: Getty Images/Guliver

Овладяно е огнището на COVID-19 в Дома за пълнолетни лица с деменция в сeло Опанец. Това заяви на специален брифанг д-р Светла Ангелова, директор на Регионалната здравна инспекция в Добрич, и секретар на Областния координационен щаб, цитирана от 24 часа.

„Няма място за притеснение и можем да кажем, че взривът е овладян и работата в дома е в нормален ритъм. Първият сигнал получихме на 6 март за лице от персонала с положителен резултат за COVID-19. На 7 март сформирахме екип – РЗИ и лаборатория и направихме бързи антигенни тестове на всички от дома – 41 потребители и 23-ма персонал. Тестовете показаха 18 положителни резултата при потребителите и 3 положителни при персонала. На всички тях им бяха взети проби за PCR-изследване, като положителните резултати бяха потвърдени от лабораторията в болницата „Св. Марина“ във Варна. На 14 март т.г. бяха изследвани далите отрицателен резултат. При това повторно изследване 12 от потребителите бяха с положителна проба за коронавирус и трима от персонала. Създадохме, съвместно с персонала и ръководството на дома, организация, като положителните потребители на услугата са отделени от останалите. Персоналът, който обгрижва положителните пациенти, работи 7 дни в обособения сектор и преди да се върнат към задълженията в останалата част им се прави изследване. Т.е. постарали сме се максимално да се гарантира неразпространение на заразата“ – заяви д-р Ангелова.

Затягаме още повече COVID-мерките в Бургас, обяви Ангелов

Със заповед на директора на РЗИ в Бургас от 25 до 31 март се въвеждат допълнителни мерки. Това съобщи министърът на здравеопазването Ко...

Общо от всички потребители на социалната услуга с положителни резултати са 31, като 14 от тях са били ваксинирани. Предвид, че се касае за потребители на социална услуга, е преценено, че е по-добре да бъдат под постоянно лекарско наблюдение при проявена единична симптоматика и така са хоспитализирани 6-ма пациенти в държавната психиатрична болница „Карвуна”, където работи и единственият в Добричка област инфекционист, добави още д-р Ангелова. Тя уточни, че от шестимата хоспитализирани двама са били имунизираните с два приема на ваксина срещу коронавирус. Втората доза е била поставена на 26 февруари, а са били хоспитализирани на 15 и 16 март т.г.

Приетите в лечебни заведения са на възраст между 69 и 88 години. „Тези пациенти са били с температура 37,1 градуса, адинамични и с лека кашлица“, поясни директорът на РЗИ. Най-късно на 25 март се очаква те да бъдат изписани в добро общо състояние. На 22 март в ковид-сектора на болницата в Добрич е приет още един от потребителите на дома в Опанец, който е имал нужда от медицински грижи. Само един от хоспитализираните пациенти няма придружаващи заболявания. Другите имат придружаващи съдечносъдови, мозъчно-съдови заболявания, диабет и други.

„За поставените под карантина на 7 март срокът е изтекъл на 20 март, те са в добро състояние. На останалите, които е наложена карантина на 14 март, предписанията изтичат на 27.03.21 г.“ – обобщи д-р Ангелова. РЗИ-Добрич, извършва ежемесечни изследвания на потребители и персонал в социалните услуги на територията на област Добрич. През януари е било проведено такова изследване в дома в Опанец, като предвид изпълнението на ваксинационния план, следващото планирано изследване е през месец април, когато отново ще се вземат проби на всички потребители и на заетите в социалната услуга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com