Панагюрското златно съкровище у дома

7204
Панагюрското златно съкровище у дома
Нова зала-трезор ще пази оригинала

Нова зала-трезор ще пази оригинала на Панагюрското златно съкровище, открито край града през 1949 година. Церемонията ще бъде днес в Историческия музей на Панагюрище.

В тържественото откриване на експозицията "Панагюрско златно съкровище" в града ще участват министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и заместникът му Иво Маринов.

За първи път след повече от 60 години оригиналът на прочутото Панагюрско златно съкровище ще бъде експониран в Панагюрище в специално построената за целта зала-трезор, която се намира в двора на Историческия музей. Оригиналът на златното съкровище ще бъде в Панагюрище в продължение на цял месец, като безценните предмети ще бъдат изложени в специалната зала – трезор при повишени мерки за сигурност. След като съкровището се върне пак в НИМ, в Историческия музей в Панагюрище ще бъде изложено негово копие.

През далечната 1949 година братя Дейкови откриват случайно при изкопни работи край Панагюрище тракийското златно съкровище, за което се смята, че датира от 4-и век пр. Хр. По-късно то е преместено в Пловдив, а оттам - в София. Съкровището представлява изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика. Използвал се е за пиршества или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда, изработени от чисто злато и е с общо тегло над 6 кг. Уникалното съкровище през последните десетилетия е обиколило почти целия свят и е видяно от милиони хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com