Папата кацна в България (ВИДЕО)

18564
Папата кацна в България (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Благодаря Ви, че ме поканихте. Аз се моля за мир и всички ние се молим за мир, защото войната е нещо много, много грозно и лошо". Това бяха първите думи на папа Франциск на българска земя. Той ги изрече, след като беше посрещнат от премиера Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че посещението на Негово светейшество е много важно – и за православните християни, и за мира на Балканите. Достъп за медиите имаше само за минутка-две.

Интересен факт е, че папата не дойде със самолет на Ватикана, а пътува с Al Italia. Всъщност папата няма собствен самолет - той наема самолети на Al Italia, за да пътува. Първият папа, летял със самолет, е Павел VI. Самият Франциск не обича много да пътува със самолет, но вече има 29 пътувания до над 40 държави, тъй като Негово светейшество обикновено съчетава посещение на повече от една държава с едно пътуване.

Папата кацна на българска земя в 9:48 часа българско време, но де факто слезе от самолета в 10:00 часа. Той беше посрещнат освен от Борисов и от четири дечица с български носии. "Христос Воскресе", каза главата на римокатолическата църква след като слезе от стълбите на самолета.

Веднага след срещата, Борисов подари на папата трите подаръка, които вече беше обявено, че ще бъдат дарени на Франциск - златовезана икона, която е считана за символ на мир, омофор и българско кисело мляко. Папата сподели, че е опитал "йогурт" заради баба си, като благодари за подаръците и чу, че сегашният подарък е "доста повече от йогурт"!

"Благодаря за Вашата работа за мира", каза още папа Франциск на Борисов.

Иначе премиерът заяви, че по време на разменените думи при затворени врати папата го поздравил "за мостовете и магистралите", за направеното през европредседателството ни за Западните Балкани, за ролята ни за "възникването" на Република Северна Македония. Другото откровение на Борисов беше, че още като канил папата да дойде, Негово светейшество си записал нещо, но Борисов нямал достатъчно добра езикова подготовка, за да разбере какво. Сега папата държал същото листче.

За финал Борисов предупреди, че е редно Северна Македония да уважи българските позиции по определени въпроси, след като ние сме направили много за Скопие, за приемането на Македония в НАТО и европейската ѝ перспектива. "Изключително символно е, че след три дни в България, ще отиде в Северна Македония - за Договора за добросъседство, за това, че винаги мирът го поставяме на първо място, както и разбирателството", каза още министър-председателят.

"Знаеш ли разликата между терористите и протокола - с терористите можеш да преговаряш, с протокола не можеш", завърши премиерът с впечатленията си от папата.

Каква ще е програмата на папата в България - научете ТУК!

Най-известните цитати на папа Франциск - вижте ТУК!

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА ПАПАТА НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com