Патриарх Максим: Молете се за мен

15030
Патриарх Максим: Молете се за мен

Патриарх Максим доказа, че един човек може да държи църквата цяла само с високия си дух въпреки влошеното си здраве. Такива коментари сред клир и духовници се чуха в храм "Св. Александър Невски", след като бе прочетено словото на Негово светейшество за 98-ия му рожден ден, предаде Стандарт нюз.

За първи път патриархът не участва в литургията за празника си. В краткото, но съдържателно емоционално слово дядо Максим направи преглед на служението си на трона. "С Божия помощ извършил съм, каквото съм могъл и което съм бил длъжен за извърша. Старал съм се да има единомислие и мир", казва патриархът. Той благодари на синода за добрите пожелания, които приемал като "доброжелателност за по-нататъшното му служение за благото на Църквата и Отечеството". Патриархът задочно пресече интригите за наследника му на трона. "Господ ме строго наказа, ала на смърт ме не предаде", казва дядо Максим. И напомня думите на Христос: "Не се грижете за утре, доста е на всеки ден злобата му." Това бе разчетено от запознати като критика към службогонците, които си позволяват при жив патриарх да мислят кой ще е следващият. "Моля ви, братя, да ми спомагате в молитвите си за мен към Бога", завършва дядо Максим. Той сам е продиктувал словото си от болничното легло в Правителствена болница.

Максим в Правителствена болница

Патриарх Максим е в Правителствена болница и за първи път тази година лекарите му забраниха да служи на рождения си ден, съобщава "24...

В приветственото слово на синода, прочетено от Русенския митроплит Неофит, за пръв път официално се признава за влошеното здраве на патриарха. Литургията бе уважена от президента Росен Плевнелиев. "Църквата е наш духовен стълб и много ми се иска това, което патриарх Максим успя да направи - да я удържи единна, стабилна, така да е и занапред. Моля се за нашия любим патриарх, Бог да му даде още живот, да пази църквата, да е единна и силна", каза Плевнелиев.

Парламентарната шефка Цецка Цачева посети дядо Максим в болницата и му подари здравец, засаден в керамичен съд. Премиерът Бойко Борисов му изпрати кошница с отбрани вина от всички краища на страната, евксиноградски коняк и плодове. Соцлидерът Сергей Станишев изпроводи към дядо Максим букет цветя и благодарствен адрес.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com