Патриарх Неофит и патриарх Кирил отслужиха съвместна литургия

4015
Патриарх Неофит и патриарх Кирил отслужиха съвместна литургия
Снимка: БГНЕС

В единството е истинският залог за нашата сила и за нашия успех. Това заяви Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, след като заедно с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил отслужиха Божествена света литургия в храм "Св. Александър Невски", предаде БГНЕС.

Борисов пред патриарх Кирил: Нашата политика на Балканите не е насочена срещу Русия

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който е на посещение в България по случай 1...

"С благоговение трепет и духовна радост извършихме в този дивен ден великото тайнство на Божествената евхаристия. Радостта ни беше още по-голяма, защото имахме възможността да направим това в благословеното съслужение с обичния и скъп на сърцето ни наш в Христа брат - Светейшният Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия, който в тези тържествени и празнични за цяла България дни оглави делегацията на Московската патриаршия за честванията на паметната 140-годишнина от Освобождението на страната ни от вековно иго. Приемете нашата дълбока благодарност за радостта от това да бъдем заедно в тези паметни дни. Вашето присъствие сред нас и на всички гости от Русия е още едно свидетелство за здравите и непрекъсваеми духовни връзки между нашите православни народи и православните ни църкви.", каза българският патриарх.

Днес, когато БПЦ празнува началото на историческото си съществуване, всички ние отново обръщаме духовния си взор назад във времето, когато са се полагали основите на християнството. Най-важният завет е да пазим православната си вяра, подчерта Негово Светейшество.

Господ да благослови Светата Българска църква и да не оставя народа ѝ без своите милости, отвърна руският патриарх Кирил.

Руският патриарх: Моля се духовната връзка между нашите народи да остане нерушима

"Моля се проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима и да намери израз в братск...

"В памет на края на войната, която преди 140 години донесе освобождението на българския народ, на руските медали е издълбан стих: "Не нам, Господи, не нам, а на твоето име дай слава". Това смирено призоваване на Божията воля, постигнато във военните събития, изисква Божията помощ и запълва немощта на човешките сили. Историците говорят, че нито Русия, нито българският народ, са били готови за тази война. България е била обезкървена жестоко от потушеното Априлско въстание, а Русия още невъзстановена от неблагополучния конфликт с европейските държави в предшестващите години. Войната заплашвала да легне като тежко бреме над цялото руско население и да изостри отношенията с Европа, но Русия е потресена от страданията на единоверния народ и решава да го защитава, презирайки собственото си благополучие и без да получи в замяна на това нещо", заяви патриархът.

Той посочи, че свещената българска земя е напълнена с кръвта на български опълченци и руски войници, паднали в битката преди 140 години, когато нашите народи се сражават рамо до рамо за свободата на България. Тази победа носи и духовния смисъл на победата над земното зло и несправедливост. Тя е дадена заради вярата на нашите народи, заяви патриарх Кирил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com