Пенсионерите се увеличават, най-вече военни и полицаи

6863
Пенсионерите се увеличават, най-вече военни и полицаи
Снимка: БГНЕС

За втора поредна година излезлите в пенсия военни и полицаи са рекорден брой, твърди в. "Сега".

Още в края на ноември Actualno.com публикува материал, в който обясни защо при военните има пик. Причината е, че в продължение на почти половин година те имаха възможност хем да се пенсионират, хем да останат на работа и да вземат заплата. Отделно готвената по идея на Владислав Горанов и в крайна сметка провалена реформа в сектора на МВР също даде тласък на процеса.

Полицаи и военни масово губят заради пенсионната реформа

За първите големи проблеми при прехвърлянето на парите за втора пенсия към НОИ, алармираха частните пенсионни фондове, пред в. "Сега". ...

За тази година новите пенсионери сред тези служители са се увеличили с 30% спрямо 2014 година, след като и миналата година бе отбелязан рекорден брой напуснали системата. Пореден рекорд се отбелязва и при всички излезли в пенсия - за първи път от 2012 г. те минаха 100 хил. души.

Според данните на Националния осигурителен институт през 2015 г. в пенсия от сектор "Сигурност" излизат 3312 души. От НОИ обясняват този ръст за втора поредна година с несигурността по условията за пенсиониране на военните и полицаите. Въпреки че от януари за тях влиза изискването да са навършили поне 52 г. и 10 месеца, за да излязат в пенсия, за служителите, които изпълнят условията за пенсия за тази година, има гратисен период до 31 декември. Това означава, че всеки полицай или военен ще може да се пенсионира до края на 2018 г. без възраст, ако до края на тази година има 27 г. стаж, от които 2/3 специализиран

Общият брой на новите пенсионери тази година е 107 663. Почти всяка трета пенсия продължава да е инвалидна - 30,4% е делът на тези пенсии от общия брой. Все пак спрямо 2014 г. има намаление, защото тогава инвалидните пенсии бяха малко над 33 на сто от всички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com