Петър Диков иска реконструкция на центъра на София до три години

42825
Петър Диков иска реконструкция на центъра на София до три години
Снимка: БГНЕС

Имаше доста критики относно архитектурните промени в София. Това заяви главният архитект на града Петър Диков пред БНТ.

Самият Диков не е в журито, което одобряваше предложенията за промени, които всеки желаещ можеше да депозира в обществения избор.

Ген. Стоян Тонев обеща специализирани линейки за бебета и възрастни хора

Ще направя всичко възможно - София да бъде един добър модел за цялостно здравеопазване в България. Това каза на пресконференция генерал...

Главният архитект изрази задоволство от конкурса и каза, че той е надминал очакванията му като професионализъм. Младото поколение има по-друга визия и естетика и се надявам проектите от този конкурс да бъдат направени като технически задания. Главният архитект е амбициран да има реална реконструкция в посочените четири зони в столицата за две-три години.

Преловска река – Орлов мост до бул. „Драган Цанков”

Общата визия там е за територия за отдих и развлечение. Най-големият проблем в тази зона е комуникацията, каза Диков. Предложението тук обаче дава интересен поглед за озеленяването на река „Перловска”. В единия проект има коригиране на стените на реката, предлага се и да се построят малки бентове, за да се събира вода. Имаше дори проекти, които покриват реката, за да може да се стига по-лесно до Националния стадион „Васил Левски”. Повечето еколози обаче са на мнение, това не става, тъй като с откритите реки София „се проветрява”, каза Диков.

Граф „Игнатиев” и площадите около него

Тук се предвижда пешеходна зона, посочи Диков. Търговската улица не е реновирана от над 20 години. Има идея да се подмени паважа, да се направи еднопосочна трамвайна линия. Няма да остане и в сегашния си вид пазарът до църквата „Свети Седмочисленици”. Ще има и друг режим на пазара за книги на площад „Славейков” – няма да има постоянни сергии, посочи Диков.

Столичните общинари вече с по-високи заплати

След като пловдивските общински съветници взеха решение да си вдигнат заплатите, същото решиха и техните колеги от София. В столицата у...

Зоната между президентството и Руската църква

Тук ще се изгради голям тунел – в частта пред царския дворец, който да облекчи трафика. Няма обаче да има намеса при градинката пред театър „Иван Вазов”.

Храм-паметник „Александър Невски”

Подземен паркинг под площада тук няма да има, категоричен беше Диков, тъй като една от идеите е именно за такова съоръжение. Там има некропол, това е едно сакрално място и не бива да се пипа. Ще се работи относно движението, намаляване на трафика и на многото паркирани автомобили.

На въпрос щом няма да има подземен паркинг къде ще могат да паркират хората, Диков обясни, че ще има ограничен достъп – дали платени места, дали по друг начин, щяло да се решава тепърва.

Столични квартали в готовност за гражданско неподчинение заради Северната скоростна тангента

Жители на няколко столични квартала са в готовност за гражданско неподчинение заради строежа на Северната скоростна тангента. Това стан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com