Пирински към Дянков: Изборите ви бяха бардак!

7673
Пирински към Дянков: Изборите ви бяха бардак!
Опозицията обвини финансовия министър в безотговорност в сферата бюджет за вота, той ги контрира с по-големи спестявания

Бившият председател на Народното събрание и депутат от БСП Георги Пирински използва парламентарния контрол за атака срещу финансовия министър Симеон Дянков.

Финансист номер едно бе обвинен в пълно безхаберие и разточителство около сформирането на бюджета за изминалите избори.

Дянков реагира на нападките за преразход на „Избори 2011” с обяснението, че общите разходи за подготовката и провеждането на вота през 2011 г. са 39 263 000 лв.

Темата "разногласия" стана неприятна на Борисов

Премиерът Бойко Борисов с неохота коментира разногласията в кабинета и най-вече между министрите Дянков и Найденов. След острата му реа...

"За сравнение общите разходи за изборите 2006 и 2007 година е 47 400 000 лв. Спестихме 8 126 000 лв. от провеждането на изборите „2 в 1– толкова, колкото ни струва рехабилитацията на пътя Твърдица - Елена”, каза Дянков.

Георги Пирински обаче видимо не бе доволен от довода на вицепремиера и коментира, че изказването на Дянков е смешно.

Пирински припомни, че в средата на 2011 г. Дянков е обяснил, че ако президентските и местни избори се проведат на една дата те са щели да струват 26 млн. лв.

"Изборите ви бяха бардак. Цари пълна безотговорност в сферата бюджет", заяви Пирински.

Министърът зададе риторичен въпрос към бившия финансов министър Пламен Орешарски как е позволил през 2008 година инфлацията да достигне 12% - четири пъти повече от последните три години.

Дянковите врели-некипели

Може ли финансовият министър да накара банките да намалят лихвите по кредитите? Въпросът, разбира се, е абсурден. Как и защо обаче той ...

Народният представител от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова репликира като заяви, че дали Дянков е спестил пари от изборите или не е очевидно, че въпросът е спорен и тепърва ще го доказва в числа.

"Но има един безспорен въпрос, че с оправданието, че като се опитвате да спестите от изборите, вие спестихте демокрация. Хората са казали: евтини на брашното, скъпи на триците и именно това беше ситуацията с изборите през октомври миналата година", каза Манолова.

Тя допълни, че уж трябвало да бъдат най-демократичните избори, а били най-зле организирани и подготвени, именно с оправданието, че Дянков пести пари. "Уж щяхме да осигурим на всички граждани да упражнят правото си на глас, а оставихме десетки хиляди българи да видят на опашките с оправданието – министър Дянков пести пари", добави още Мая Манолова.

Симеон Дянков отговори на упреците като повтори цифрите, изложени в отговора си към Орешарски и допълни, че освен че спестеното от изборите е равностойно на рехабилитацията на пътя Твърдица – Елена, е равностойно и на изграждане на нови АГ- отделения в осем български общини в Русе, Перник и Плевен.

"Така ние използваме спестяванията", заяви Дянков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза
Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза

Тази риба се консумира пържена, печена и дори пушена. Но малко хора се замислят как това ястие влияе на здравето. "Всъщност мойвата е малко по-различна...