Писмо до Каракачанов: Многодетна майка с българско гражданство остана без социални помощи в РС Македония

2745
Писмо до Каракачанов: Многодетна майка с българско гражданство остана без социални помощи в РС Македония
Снимка: iStock

Жена, която твърди, че е станала жертва на антибългарските настроения в Република Северна Македония, потърси помощ от българския министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Обръщам се към Вас като министър на отбраната, да ми помогнете в моята борба за справедливост. Не смятам, че като майка на 4 деца трябва да бъда наказана за това, че съм Българка и затова че едно от моите деца се е заело със задачата да поддържа български войнишки паметник, aнгажимент който смятаме за проява на европейските ценности за запазване на културното и историческо наследство", пише жената.

Ето и пълния текст на писмото й:

Уважаеми г-н Министър,

Обръщам се към Вас като българска гражданка от март миналата година, получила гражданството си на основание български произход с молба за съдействие във връзка със следния казус. 

Като самотна майка на 4 деца (многодетна майка) бях ползвател на социална помощ в размер на 8568 денара (около 270 български лева).

На 25.11.2020 г. моята пълнолетна дъщеря студент по журналистика сключва договор с неправителствена организация Здружение „Иван Михайлов-Битола“ по проект за поддържане на мемориалният център „Страцин“ (български войнишки паметник от Втората световна война) село Страцин, община Куманово.

Възнаграждението на годишна база е 31 476 денара (около 1000 български лева) или 2622 денара (85 български лева) на месечно ниво.

Съответната сума е платена по банков път и за нея са платени всички дължими данъци и такси в съгласност с македонското законодателство. 

В резултат на написаното по горе с решение на директора на Между общинския център за социални работи в Куманово, от 10 март 2021 г. социалната ни помощ в размер от 8568 денара беше спряна.

Основание за спирането на социалната помощ е поради ненавременно деклариране на приход реализиран от съползвател на социалната помощ, въпреки че съответната сума като хонорар по договор за поддържане на мемориален център „Страцин“ с. Страцин община Куманово е получен от моята пълнолетна дъщеря по банков път и по сумата са платени всички дължими данъци и такси към македонския бюджет, съгласно македонското законодателство.

Същевременно със същото решение съм обвързана да възстановя сумата от 8568 денара изплатена за месец Януари като социална помощ в македонския бюджет като наказание. 

С оглед на това, че към момента съм безработна, възстановяването на тази сума е непосилно за мен.

Уважаеми г-н Министър,

Обръщам се към Вас като министър на отбраната, да ми помогнете в моята борба за справедливост. Не смятам, че като майка на 4 деца трябва да бъда наказана за това, че съм Българка и затова че едно от моите деца се е заело със задачата да поддържа български войнишки паметник, aнгажимент който смятаме за проява на европейските ценности за запазване на културното и историческо наследство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com