Плевнелиев: България е сред първите 8 най-добри страни на планетата във всички олимпиади за всички времена

6778
Плевнелиев: България е сред първите 8 най-добри страни на планетата във всички олимпиади за всички времена
Снимка: БГНЕС

България е сред първите 8 най-добри страни на планетата във всички олимпиади за всички години. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на Петата годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки, която се състоя в сградата на президентството, предаде „Фокус”.

„За какво друго, ако не за таланта на България президентската институция ще отвори вратите си и за какво друго, ако не за сътрудничеството по пътя за отпушването на таланта на българската нация, на неговото откриване и ускоряване? И за кой друг, ако не за младите? Вие, младите българи, сте талантливи и България е във вашите ръце“, обърна се президентът към присъстващите олимпийци.

4 медала за българския отбор по астрономия на международна олимпиада в Русия

Един златен, два сребърни и един бронзов медал спечели българският отбор на ХХ юбилейна Международна олимпиада по астрономия, която се ...

„Ние просто искаме да ви помогнем да постигнете своите идеали. Горд съм, че всички заедно отбелязваме изключителните успехи на младите и талантливи български студенти“, заяви той.

„Прекрасно е да видим толкова много млади и успели хора на едно място. Днес правим и една изключително вдъхновяваща равносметка. През 2015 година българските отбори по математика, физика, химия, астрономия и лингвистика достигнаха нови върхове и се радвам, че вашите амбиции са още по-високи. Знам, че можете повече, но все пак цифрите са повече от впечатляващи. Всяка следваща година ние сме все по-успешни от предишната”, коментира държавният глава.

„Цифрите говорят сами за себе си - общо 69 медала през 2015 година, от които 9 златни, 34 сребърни и 25 бронзови и 6 почетни грамоти. Можем с гордост да заявим, че в абсолютната класация за всички времена на най-старото международно състезание по математика България е сред първите шест. В абсолютната класация по информатика сме в топ 5 на най-добрите. Класирането на отбора по информатика през 2014 на олимпиадата в Тайван ни изведе и на абсолютното първо място в ЕС с два златни и 1 сребърен медал“, отбеляза Плевнелиев.

Той допълни, че повече от десетилетия българските отбори покоряват и все по-високи върхове и резултати на международните олимпиади. „Относно общия брой на отличията за България на всички олимпиади за всички години - талантливите млади българи завоюваха над 700 отличия, от които 115 златни, 241 сребърни и 268 бронзови и повече от 100 почетни грамоти. По този начин в абсолютната световна класация за всички времена България е сред първите 8 най-добри на планетата. Давам си сметка колко трудни са международните състезания и да се класираш за участие е огромен успех. В условията на такава изключителна конкуренция завоюването на медал или на почетна грамота е едно изключително постижение“, каза още президентът.

Българчета завоюваха трето място на математическо състезание в Сочи

Сборен български отбор успя да достигне почетното трето място на XXVI Российский фестиваль юных математиков, провел се в Сочи преди дни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com