Плевнелиев: За момента няма нужда от свикване на КСНС

4439
Плевнелиев: За момента няма нужда от свикване на КСНС
Снимка: БГНЕС

"Към момента няма нужда от свикване на Консултативния съвет по национална сигурност", заяви президентът Росен Плевнелиев, който поднесе цветя пред френското посолство в столицата в знак на съпричастност с народа на Франция.

Плевнелиев беше категоричен, че идеологията на тероризма не може да бъде победена с оръжие, съобщи БНР.

Ирина Бокова: Атентатите в Париж са варварско престъпление

Солидарност с народа на Франция изрази генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, предадоха специалните пратеници на БГНЕС от Париж П...

„Мислехме, че тероризмът е от другата страна на Средиземно море, но виждаме, че тероризмът се настанява трайно в сърцето на Европа и в държавата, която роди европейската демокрация. Следя внимателно ситуацията - в постоянна връзка съм с всички оперативни структури.

Действията на правителството да свика Оперативния щаб по сигурност и миграция към Министерство на вътрешните работи са правилни и навременни, поясни държавният глава и допълни, че Оперативният щаб към МВР работи и трябва да работи в постоянна връзка с всички партньорски служби.

Висшият оперативен орган в държавата, който е Съветът за сигурност към Министерски съвет, може да прецени кога са създадени необходимите предпоставки, за да се съберат и те.

"Към момента висшият политически орган държавата, а именно Конституционният съвет по национална сигурност към президента няма нужда да бъде свикван, но разбира се с промяна на ситуацията това може да се промени и това е право на президента", подчерта още Плевнелиев.

Няма данни за терористични бойци с български произход, обяви държавният глава. „Това обаче не бива да ни успокоява и си даваме сметка, че никой не е имунизиран срещу тероризма, нито едно общество не може да се чувства сигурно. Днес тероризмът не признава граници и най-силните държави с най-мощните армии са също толкова заплашени, колкото и всички останали.

Местан: Осъждаме остро терора в Париж

Осъждаме остро терора в Париж, който окървави нощта на 13 ноември и почерни „Стад дьо Франс“, „Батаклан“, ресто...

Само заедно ще победим тероризма и само заедно в обществото, като едно споено, толерантно общество на свободата и различията, но и на общото, което ни свързва, ние можем да успеем“, категоричен беше президентът.

Държавният глава следи внимателно ситуацията и е в постоянна връзка с всички оперативни структури и компетентните държавни институции. Президентът определи като навременни действията на правителството и заяви, че към настоящия момент не е необходимо да бъде свикван Консултативният съвет за национална сигурност.

Президентът заяви още, че са налице и първите позитивни резултати от извършената реформа в сектор „Сигурност“, която за първи път в модерната история на България дефинира ясно ролята и мястото на Съвета по сигурността към Министерския съвет като висшия оперативен орган, с който разполага българската държавност.

„Към момента висшият политически орган в държавата, а именно КСНС към президента, няма нужда да бъде свикван. Разбира се, при промяна на ситуацията, това може да се промени“, допълни държавният глава Росен Плевнелиев.

Министерство на външните работи проверява дали има пострадали и убити българи при атентатите в Париж. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. В момента министерството изчаква информация от френските служби.

Има загинал български гражданин при атентатите в Париж

Български гражданин е загинал в Париж, съобщиха пред "Стандарт" от опечаленото семейство. Става въпрос за Себастиян Проази. Той е на 37...

Както Actualno.com вече писа, българин на 37 години е загинал при убийствения атентат в Париж. От Външно министерство все още нямат потвърждение от френските власти, но близки на семейството потвърдиха трагичната вест пред Нова телевизия. Мъжът се казва Себастиен Проази и е с двойно гражданство - българско и френско. Той работел в Европейската комисия.

Междувременно стана ясно, че се очаква президентът Барак Обама да свика днес Съвета за национална сигурност, за да се запознае с последните информации за атентатите в Париж, преди да отпътува от Вашингтон за срещата на високо равнище на Г20 в Турция, предаде АФП, като се позовава на съобщение на Белия дом.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com