По-сериозни наказания за заведения, в които се пуши, искат от Здравното министерство

27925
По-сериозни наказания за заведения, в които се пуши, искат от Здравното министерство
Снимка: Thinkstock

Здравното министерство поиска по-сериозни наказания за ресторанти и барове, които нарушават забраната за тютюнопушене.

Те предвиждат затваряне на заведенията за цял месец, ако в тях се пуши, и поставяне на видно място на изобличителна табела, че са нарушили разпоредбите. Санкцията ще се налага на ресторанти и търговски обекти - еднолични търговци и юридически лица, които вече са глобени два пъти за престъпване на забраната.

Пушачите - мързеливи и депресирани

Бразилски учени са открили, че пушачите са по-малко физически активни и страдат от липса на мотивация. Те са и по-склонни да изпитват т...

Глобите не се променят - за едноличните търговци при първо нарушение е предвидено да платят до 5000 лв., при рецидив - от 1500 до 3000 лв. Имуществените санкции за юридическите лица са от 3000 до 5000 лв. при първо провинение и от 5000 до 10 000 лв. при повторно нарушение, пише segabg.com.

Заповедта за затваряне на заведението влиза в сила от деня на връчването й, като обжалването й не спира изпълнението. Ако заведението работи въпреки забраната, ще търпи имуществена санкция от 20 000 лв.

Министерството ще се опита да ограничи и кафенетата и ресторантите, които заобиколиха забраната като приспособиха навеси пред заведенията. В проектопромените се въвежда определение на "закрито обществено място", което значи всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени, независимо от наличието на прозорци или врати и без значение от използвания материал за покрива или стените и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

Забраната за пушене на закрити обществени места влезе в сила на 1 юни 2012 г. по времето на ГЕРБ. С идването на новото мнозинство обаче бе направен опит за връщане на стария режим - малките заведения да избират дали да се пуши, или не, а в големите да има зали за пушачи и съответната вентилация. Проектът бе внесен от депутати от БСП като предизборно обещание на левицата, но бе отхвърлен през декември - буквално дни преди новогодишните празници. ГЕРБ бе категорично против либерализирането на режима, а БСП, ДПС и "Атака" гласуваха по съвест. Вчера един от авторите на връщане на стария режим Спас Панчев от "Коалиция за България" обяви, че до края на месеца ще бъде направен нов опит за разхлабване на рестрикциите. Този път предложението ще разрешава пушене в нощните заведения и игралните зали, в които не би трябвало да влизат малки деца и малолетни. Задължително условие ще бъде да има инсталации за пречистване на въздуха. "Колегите от "Атака", БСП и ДПС ще направят друг опит с не толкова широк обхват на заведенията, който до края на март ще бъде готов", съобщи Панчев пред бТВ. "На кого са нужни закони, които не се спазват, дори здравните инспекции не могат да се справят с проблема", мотивира се соцдепутатът.

Отново предлагат отмяна на забраната за пушене на закрито

Нов опит за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на закрито. Депутати ще внесат отново поправка в Закона за здравето, с която ще...

"Не разбирам подобна логика", контрира шефката на дирекция "Обществено здраве" към Столичната регионална здравна инспекция Роза Котларска. Според нея подобни промени са "връщане назад". "С всички тези приказки изместваме основната цел на закона - тя не е да убием бизнеса или да глобим всички, а лека-полека да се намали това пушене", посочи здравният експерт. Пред бТВ Котларска обясни, че в столицата на 10 000 население се падат по 2.9 инспектори, докато средното ниво в страната е 4.07 инспектори на 10 000 души.

Резултатите от проверки на здравната инспекция в София, с които "Сега" разполага, показват, че има заведения, които са проверявани многократно. Две заведения от верига пицарии в столицата например са глобявани няколко пъти, но това не ги спира да нарушават забраната. Първата пицария е проверявана 12 пъти и са наложени 6 акта - 5 на управителя и 1 на сервитьора. Второто заведение е инспектирано 8 пъти и са му наложени 10 акта - 8 за управителя и два са сервитьори. Управители на големи и скъпи заведения коментират, че нямат проблем да плащат глобите, ако са от 300 до 500 лв. - това е санкцията за физически лица, която най-често здравните инспектори налагат на управителите.

Предложенията на здравното министерство за по-стриктно спазване на забраната са част от пакета промени в Закона за здравното осигуряване. Идеите на здравното министерство биха ограничили достъпа на пациенти до лекарства и ще засегнат сериозно пазарната конкуренция в болниците. Тези идеи вече срещнаха неодобрението на Българския лекарски съюз и на фармацевтичните фирми. Затягането на режима за пушене също няма да бъде посрещнат радушно от депутатите, включително от БСП и ДПС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com