Почина Димитър Попов

8821
Почина Димитър Попов
Снимка: Thinkstock/Guliver

Димитър Попов - министър-председателят на България в правителството, управлявало, страната от 20 декември 1990 година до 8 ноември 1991 година, е починал, съобщи Стандарт.

Роден е на 26 юни 1927 година в град Кула.

Моряк е загинал на кораб край Бургас

Украински моряк е загинал на борда на кораб в района на Бургас. Инцидентът е станал при авария в машинното отделение, съобщи Maritime.b...

Завършва право в Софийския университет през 1950. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд.

В резултат на протестите от есента на 1990 г. пада правителството на Андрей Луканов. След преговори между БСП и СДС Димитър Попов е избран за премиер. В неговото коалиционно правителство за пръв път влизат представители на опозицията. Икономическият блок е представен от Иван Костов, който е избран за финансов министър, и Иван Пушкаров, който поема икономиката. Виктор Вълков от БЗНС е назначен за външен министър, а Александър Томов е вицепремиер.

Докато е на тази длъжност, през 1985 г. той осъжда на смърт 26-годишния Тодор Дечев, който е обвинен, че е осквернил надгробния камък на Людмила Живкова, което той твърдял, че е извършил в нетрезво състояние. След като е арестуван Дечев признава и за още две престъпления, които според негови близки са скалъпени – че нападнал постовия пред столичната Пожарна и му отнел автомата, след което нападнал и полицай в квартал „Хаджи Димитър". При нападението войникът пада и си чупи черепа, но след като излиза от кома разпознава Дечев. Върховният съд потвърждава присъдата и тя е изпълнена, след като и Държавният съвет отказва да помилва осъдения.

През 1992 се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия.

Почина бившият германски канцлер Хелмут Шмит

Бившият германски канцлер Хелмут Шмит почина на 96-годишна възраст. Това съобщиха световните агенции и The Guardian. Причината е вътреш...

Попов става популярен и с репликата - "За Бога, братя, не купувайте!".

"Точно на 1 февруари 1991 г. правителството освободи цените. Аз тогава допусках в салона на Министерския съвет да идват колкото искат журналисти. Когато излязох от заседанието, ме наобиколиха. И ме попитаха: „Какво ще кажете сега на народа?" и аз казах: „За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви." Това е изречението", обясни по-късно той в интервю.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com