Почина създателят на десетки спектакли проф. Снежина Танковска

5977
Почина създателят на десетки спектакли проф. Снежина Танковска
Снимка: НАТФИЗ

Почина един от най-светлите, неуморими и непримирими умове в българския театър и образованието за него, посветен на мисията да проправя пътища, да открива и споделя нови културни хоризонти, да възпитава и отглежда инакомислещи, които да променят съвременната култура - професор Снежина Танковска. Това съобщиха от Национална академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ).

Тя е завършила „Театрална режисура“ през 1973 г. в класа на професор Енчо Халачев, във ВИТИЗ „Кр. Сарафов”. Разпределена е в Сливен, където работи като режисьор до 1982. През 1977 е поканена за асистент на проф. Халачев и става любим преподавател на актьори като Веселин Калановски, Емануела Шкодрева, Ернестина Шинова, Елжана Попова, Андрей Баташов, Георги Стайков, София Кузева, Мариян Вълев, Саня Армутлиева, Деян Донков, Филип Аврамов и много други. От 1996 самата тя става художествен ръководител по актьорство и режисура за драматичен театър. Сред учениците й са Йоана Буковска, Теодора Духовникова, Стефан Спасов, Стилиян Стоянов, Слав Бойчев, Ирина Първанова-Раши, Христо Ушев, Йордан Ръсин, Тея Сугарева, Мартин Смочевски, Анастасия Левордашка, Стефан Прохоров, Боян Арсов, Дина Маркова.

Почина един от най-известните български мимове

Актьорът и един от най-известните български мимове Вельо Горанов почина на 74 години, съобщиха негови близки. Той е един от създателит...

През 1987-2001 проф. Снежина Танковска е директор на Учебния драматичен театър (дн. Театър НАТФИЗ), а през 1994-2000 – заместник ректор на НАТФИЗ. През 90-те години на 20-ти век специализира в Лондон „Психология на изкуствата“ и завършва програма по управление на проекти в областта на изкуствата към фондация „Марсел Хиктер”. В периодите 2001-2009 и 2013-2017 е трикратно избирана за декан на факултет „Сценични изкуства“. От 2009 до 2013 е ръководител на катедра „Актьорство и режисура за драматичен театър”, а от 2011 е гост преподавател в Централната академия за драма в Пекин. Член на борда на Европейската лига на университетите по изкуствата ELIA (1996-2002, 2008-2010). Създател и дългогодишен ръководител на магистърската програма „Мениджмънт в сценичните изкуства“ (2005-2018).

Проф. Снежина Танковска създава десетки спектакли като режисьор в Сливенския театър, Театър 199 „Валентин Стойчев“, НТ „Иван Вазов“, Учебен театър НАТФИЗ, а през последните години и в Централна академия за драма, Пекин. Сред най-известните й постановки са „На живо“, „Секс, наркотици и рокендрол“, „Предградие“ и „С глава в стената“ от Ерик Бохосян, „Патешки вариации“ и „Лесове“ от Дейвид Мамет, „Синята стая“ от Дейвид Хеър, „Уста пълна с птици“ от Керъл Чърчил, „На чисто“ от Нийл Лабют, „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ от Ерик-Еманюел Шмит, „Аргонавтика“ и „Пътуване на запад“ от Мери Цимерман.

Проф. Снежина Танковска е участник в стотици международни театрални конференции, симпозиуми и фестивали в САЩ, Испания, Финландия, Гърция, Швейцария, Австрия, Кипър, Франция, Португалия, Румъния, Перу, Китай, Русия, Мексико и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com