Пожарът край Айтос е загасен

6073
Пожарът край Айтос е загасен

Пожарът, който избухна край вилната зона на Айтос вчера, вече е напълно потушен. Още три пожара обаче ангажираха вниманието на пожарникарите у нас през изминалото денонощие.

Тази нощ огнеборците са овладели възникнал пожар в района на Хасково, изпепелил 600 декара гори и недостъпни горски масиви. Локализиран е огънят и край ямболското село Поляна, който бушува от вчера. Там са изгорели 100 декара широколистини и 400 декара иглолистни гори, информира bTV.

Потушен е пожарът и край Старозагорските минерални бани. При всички локализирани огнища остават дежурни пожарни автомобили, за да не се възобновят пожарите в горещото време.

В горските територии към момента има почти четири пъти по-малко пожари в сравнение със същия период на миналата година, а по отношение на опожарените площи, те са почти девет пъти по-малко. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” инж. Владимир Константинов, главен експерт от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

Пожарът край Хасково е локализиран

20 служители на Държавно горско стопанство – Хасково и 10 служители на Регионална дирекция по горите – Кърджали с два спе...

„Миналата година към това време на годината имаме възникнали 422 пожара в горските територии и 41 000 декара засегната територия от пожари. Тази година към този момент пожарите са към 108, а засегнатите площи са 5200 декара. Това се дължи може би на факта, че юли месец беше значително по-влажен от миналата година, което е един основен фактор”, каза инж. Константинов.

Вероятно и взетите навреме мерки от февруари и март месец, когато са започнали и първите проверки по изпълнение на противопожарните мероприятия по горските територии съвместно със служителите от „Пожарна безопасност и защита на населението”, също са оказали ефект. „Служителите и в шестте държавни горски предприятия и техните структури в горските стопанства, дежурят денонощно по горските територии и земеделските стопанства в близост до горите и следят за спазването на забраната за ползването на огън в земеделски и горски територии по това време на годината”, добави Константинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com