Полицейски началник: Няма да се кара навсякъде в градовете с 30 км/ч

2207
Полицейски началник: Няма да се кара навсякъде в градовете с 30 км/ч
Снимка: БГНЕС

Където има детски градини, споделени зони, движение на пешеходци, деца, велосипедисти – там искаме да не се кара с повече от 30 км/ч. Има подобни опции и в сегашното законодателство, но никой не казва, че навсякъде в града ще се движим с 30 км/ч. Това заяви инспектор Росен Рапчев, началник на "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция", в коментар относно поредните промени в Закона за движение по пътищата и разделянето му на три отделни закона.

Рапчев призна, че има предложение да се свали скоростта на извънградско от 90 км/ч на 80 км/ч. Ако намалим средната скорост с от 3 до 5 км/ч, падат инцидентите с 10%, увери инспекторът пред БНТ.

1477 случая на превишена скорост по пътищата само за вчера

Продължават проверките на полицията в рамките на ежедневния засилен контрол по пътищата на страната. Вчера полицейските екипи са провер...

Полицаят припомни и черната статистика – че в периода 2014 – 2016 година жертвите на пътя са се увеличили с почти 40 души – от 660 на 708 жертви. Той се оплака и от решение на ВАС, съгласно което мобилните камери е трябвало да се ползват само "на място", но след като се махнали знаците, указващи място на камера – със закон, през 2017 година жертвите намалели (682), а ранените и катастрофите също намалели – с 10%. А през 2018 година били установени 345 000 случая на превишена скорост повече заради новото положение.

За миналата година имаме над 83 000 връчени на място електронни фиша. Имаме и с 25-30% завишена събираемост на глобите, каза още инспекторът.

Росен Рапчев увери и, че няма манипулация на статистиката от МВР. Той обясни, че разликата с броя на ранените спрямо статистиката на здравното министерство произлизала от това, че веднага на място участниците в катастрофа казват, че са добре, но след това, на следващия ден, отиват в болница. Медицинските заведения би трябвало да ни уведомяват, но още няма централна свързана система – мисли се за такава за в бъдеще.

За финал Рапчев изрази несъгласие, че суматохата по промяна на Закона за движение по пътищата била заради парите в Пътния фонд - 60 млн. лева. Такова мнение изказа бившият шеф на КАТ Богдан Милчев.

Какво се случва дори при малко увеличение на скоростта?

Малкото надвишаване скоростта води до големи последици, коментира в студиото на bTV проф. Михаил Константинов по повод тежката катастро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com