Полицията ще ни разбие, тя действа така от 100 години, казват новите окупатори

30593
Полицията ще ни разбие, тя действа така от 100 години, казват новите окупатори

В истинска крепост се е превърнала сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Общо около 40 души са окупирали Ректората – вратите за заключени и барикадирани, подпрени с тежки мебели.

Всички сме наясно, че полицията ще дойде, ще ни разбие от бой, ще има кръв – това е техен прийом от 100 години. Това каза пред Нова телевизия инициаторът на повторната окупация Тони Господинов, който учи във Великобритания. Той се е зарекъл да не се връща там, докато не успее в България. Господинов очаква окупаторите да бъдат изкарани насила от сградата на СУ от полицията.

Окупаторите изгонили охраната на СУ, опитали се да заключат с вериги шефа ѝ

Aкадемичният съвет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" е упълномощил ректора Иван Илчев да предприеме предвидените от зак...

Това, че пречим на студентите, които днес ще дойдат на изпит, трябва да сигнализира на онези 240 души в парламента. Ако те си подадат оставката, окупацията пада. Тогава можем да си поговорим с г-н Орешарски ... не, поправка, с Пацата, за да обсъдим каквото иска – например присъди за престъпното му управление, продължи Господинов.

Почти същата е позицията и на друг от новите окупатори – Веселин Недков. Той сподели, че е бил на улицата при предната окупация, но сега е в СУ. Имах лични причини да не участвам в окупацията тогава, каза той.

Както е добре известно, и „Ранобудните студенти”, и ръководството на университета се обявиха против окупацията. Неформалният лидер на "Ранобудните студенти" Ивайло Динев обаче изрази различно мнение - той беше един от хората, които не бяха съгласни да се вдига първата окупация.

Същевременно ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев каза, че би следвало днес всички да отидат на работа. Общо взето работният ден започва в 9:00 часа, добави той. Мисля, че вече се изчерпиха темите за разговор с новите окупатори – те изгониха охраната, не пожелаха да разговарят с ръководството. Трябва да внесем проект на СУ за 5 млн. лева, този петък трябва да се платят заплатите на работещите, а това трябва да се уреди до сряда – ако не платим, много хора ще имат наказателни лихви по взети заеми. И СУ има заеми с лихви, също ще ни наказат, посочи Илчев.

Да се пречи на учебния процес изобщо не е романтично

Студентите може да изживяват окупацията романтично, но реалността е, че с тяхната романтика пречат на страшно много хора, каза доц. д-р...

При първата окупация ръководителите бяха доста по-интелигентни, имаше разбиране за проблемите на обществото и университета. Очаквам отговорните власти да си свършат работата, завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com