Политическата криза поставя под въпрос инвалидните пенсии

2549
Политическата криза поставя под въпрос инвалидните пенсии
Снимка: iStock/Guliver

Политическата криза и мъчителното приемане на актуализацията на бюджета в последния възможен момент се набъркаха и в правата на хората с увреждания. Депутатите така и не намериха време да удължат сроковете на решенията на ТЕЛК и НЕЛК, които са изтекли по време на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, пише в. "Сега".

Те бяха удължени веднъж до три месеца след отмяната на извънредната обстановка, но законопроектите за нова отсрочка се забавиха. Така последното продължаване на действието на тези експертизи приключи вчера - на 30 юни.

Каша с бюджета на НЗОК заради прието предложение на "Възраждане"

За сериозен проблем с актуализирания бюджет на НЗОК, гласуван преди два дни, съобщи председателят на парламента Мирослав Иванов. Той о...

На практика от днес хората, които не са успели да се преосвидетелстват, остават без действащи документи. От решенията на ТЕЛК/НЕЛК зависят редица права на хората с увреждания - помощи, инвалидни пенсии, помощни средства и пр. В мотивите за удължаване пишеше, че се очаква "значителен брой хора да останат без валидно експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, което ограничава възможността да се ползват и правата, свързани с него".

Проблемът идва от твърде дългия период на удължаване на старите документи - облекчението е в сила от началото на пандемията - март 2020 г., посочват от управляващата коалиция. Това води до струпване на хора за преосвидетелстване в ТЕЛК и НЕЛК, а тяхната работа и без това е силно затруднена от липсата на достатъчно лекари за комисиите. Новата отсрочка щеше да гарантира, че хората ще продължат да получават помощите си до момента, в който стане "обективно възможно преосвидетелстването им".

При последното удължаване на срока, от НОИ обясниха, че инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидността е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 март 2022 г. включително, ще продължават да се изплащат до края на юни тази година. Условието за това е в НОИ да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК с нови обстоятелства след преосвидетелстване на лицата, получаващи тези пенсии.

След тази дата - т.е. от днес, инвалидните пенсии с удължен срок ще продължат да се изплащат само при наличието на ново експертно решение на органите на медицинската експертиза, с което е определен нов срок на инвалидността и процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, който дава право на съответния вид пенсия за инвалидност, посочиха тогава от осигурителния институт.

25 ст. отстъпка за закупен литър гориво, решиха окончателно депутатите

Парламентът прие предложението на правителството за въвеждане на отстъпка от 25 стотинки на литър евтино гориво. При гласуването на кон...

За удължаване на сроковете и валидността имаше две различни предложения - от ГЕРБ и от депутати на управляващата коалиция. Проектът на Деница Сачева и компания бе внесен навреме - 18 май. Проектът на Антон Тонев и колегите му бе внесен на 10 юни, въпреки че това трудно може да позволи предложенията да бъдат приети до 30 юни и да влязат в сила от 1 юли. В крайна сметка, водещата комисия по здравеопазване ги гласува на първо четене едва на 23 юни, а до дневния ред на пленарна зала двата проекта се добраха едва тази седмица. Заради бюджета и допълнителните политически драми обаче депутатите така и не стигнаха до тях до вчера.

ОЩЕ: ГЕРБ внесе в НС законодателни промени за удължаване на ТЕЛК решения

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com