Полупразни останаха храмовете в страната, малко миряни се включиха в празничната литургия за Цветница

4200
Полупразни останаха храмовете в страната, малко миряни се включиха в празничната литургия за Цветница
Снимка: БГНЕС

Малко миряни се включиха в светата молитвена литургия в страната заради опасността от разпространението на коронавируса. Мерки за сигурност имаше покай всички големи храмове в страната.

Празнично богослужение за Цветница оглави Негово светейшество българският патриарх Неофит в столичния катедрален храм "Александър Невски", предаде репортер на БГНЕС.

В "Александър Невски" се отслужва празнично богослужение на Цветница (СНИМКИ)

В катедралния храм "Александър Невски" се отслужава празничното богослужение по случай Вход Господен в Йерусалим /Цветница/. То е огла...

В милитвената литургия бяха специално добавени молитвени прошения за епидемията. Службата се излъчи пряко в ефира на националната телевизия, за да достигне до домовете на голям брой хора. Тази година в храма ги няма и традиционните върбови клонки и цветя.

НА ЖИВО: За първи път Великденската меса без вярващи в базиликата "Св. Петър" (ВИДЕО)

Всичко премина под засилени мерки за сигурност. На входа всеки получи дезинфектант за ръце, а хора без маски не се допускаха. Иконите и пространството около храма пък бяха предварително дезинфектирани.

Според Мира Бъчварова, която беше сред малкото на присъствали на литургията, мерките за безопасност са достатъчни, а хората са дисциплинирани и използват необходимите предпазни средства:„Нека храним душата си с Бога, който е в нас. Всеки може да запали свещ вкъщи, това е изцяло лично решение. Аз мисля, че трябва да съм днес в храма и съм го направила, независим от ситуацията”, каза тя и допълни: „Българите са много отговорни и спазват ограниченията. Даже съм учудена. Всичко е така, както го искат от парламента. Много сме послушни и не работим”.

При изключително строги мерки за безопасност бяха отслужени празничните литургии в ямболските храмове. И четирите православни църкви останаха полупразни. Около 20-тина вярващи присъстваха на празничната служба в храма „Св. Николай Чудотворец” в центъра на града, съобщи БНР.

Празничната служба за Цветница пред телевизора

Празничната служба на Цветница от патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” ще бъде предавана пряко по телевизията в...

Архиерейският наместник архемендрит Димитрий увери, че са взети всички предпазни мерки – около храмовете и вътре в тях е извършена пълна дезинфекция, на всеки половин час иконите се почистват със спиртен разтвор, свещениците предупреждават да се спазва дистанция. Архимандритът отново призова:"Не идвайте в храмовете, за жалост го казвам това нещо, защото можем да се помолим и от къщи. Каквото се иска от нас ние правим! Да се помолим за изцелението на целия свят!".

Заради извънредното положение и решението на Светия синод да не се раздават върбови клонки, както повелява традицията на литургията в катедралата и в Ловеч богомолците бяха значително по-малко.Те се помолиха най-вече за здраве: "Бог да е с нас, това е най-важното". Богомолците, които дойдоха в катедралата, смятат, че решението храмовете да останат отворени, е правилно. "Само Бог може да ни извади от това нещо, коментира вярващ пред БНР.

Повече от два часа продължи празничната литургия за Вход Господен в Йерусалим (Цветница), която оглави митрополит Николай в пловдивския храм "Света Марина" при стриктно изпълнение на мерките срещу разпространението от коронавируса.

В словото си владиката отбеляза:"Неслучайно, размишлявайки за днешния празник в контекста на пандемията и решението на Светия синод да не се раздава върба на Цветница, мисля за думите на Свети Андрей Критски. Толкова забележително той ни го е казал: "Вместо върбови клонки, връчи на Господа своите добродетели" . Не трябва да размахваме клонки, не трябва да стремим към изразяването на външната, повърхностната, бързопрехоходната ни радост, казва Свети Андрей. Ти му връчи не върбови клонки, а своите добри дела. Открий пред него своето сърце и разум и тогава Христовия мир, който превишава целия свят, ще запази сърцата и мислите и живота ни".

Опашки пред външния павилион за свещи нямаше, предава националното радио. Пред него са маркирани необходимите за спазването на дистанция разстояния. Свещ може да запали пред фасадата на храма, където са поставени свещниците. До тях има и голяма кошница с пакетирани пликове с маски, шалове и дезинфектанти. Входът в храма е от едната страна, като при влизане църковен служител пръска ръцете на вярващите с дезинфектант. Изходът от храма е от другата страна, за да не се пресичат потоците, по които минават хората. Вътре се допускат миряни, но при изчерпване на капацитета, вярващите се насочват към двора на митрополията. Там има огромен екран, на който се излъчва литургията. Поставени и са и столове, които са през два метра един от друг.

Без върба и цветя на Цветница по църквите, няма да ходим до Божи гроб за благодатен огън

Българската патриаршия и църквата няма да раздават върба и цветя на Цветница - заради коронавируса. Това каза на специален брифинг митр...

При засилени мерки за сигурност и безопасност и с малко богомолци се провеждат празничните литургии в десетте православни църкви във Велико Търново. Пред православните храмове във Велико Търново са изнесени озвучителни уредби, по които се предават литургиите. В катедралния храм „Рождество Богородично“ черкуващите са малко и спазват разпредените мерки за носене на маски и за отстояние един от друг:„Аз имам потребност да бъда в този храм и тук се чувствам добре и се моля за целия български народ“.

"Вяра без дела е мъртва", посочи великотърновският митрополит Григорий и призова вярващите да търсят божията обич, но и да бъдат отговорни:"Тази божия любов е да пазим ближния, да посрещнем достойно Господу нашего Исуса Христа. С всекиго да бъдем учтиви, да бъдем добри. Нашата любов трябва да ни води и към отговорност, защото любовта винаги означава и отговорност".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com