Потвърдиха присъдата на ген. Кирчо Киров

3441
Потвърдиха присъдата на ген. Кирчо Киров
Снимка: БГНЕС

За втори път Военно-апелативният съд наложи 10 години затвор на ген. Кирчо Киров, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Делото веднъж беше решено от въззивната инстанция, когато бившият шеф на разузнаването получи същото наказание. Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата и върна процеса за ново разглеждане от друг състав на същия съд. Новият състав обаче е стигнал до същите като на колегите си изводи за вината на Киров и размера на наказанието му.

Съдът определи домашен арест за ген. Кирчо Киров

Военно-апелативният съд уважи протеста на военните прокурори и постанови нова, по-тежка мярка за неотклонение за бившия директор на Нац...

Срокът на забраната на Киров да заема ръководна длъжност е намален от 15 на 13 години. Съдът е уважил и гражданския иск на Националната разузнавателна служба за присвоената сума от над 4.7 млн. лв. с присъдената лихва и разноски по делото.

Присъдата може да бъде обжалвана пред ВКС.

В началото на юли стана известно, че Киров е пуснат от домашен арест срещу парична гаранция. Той е подсъдим и по други две дела. В края на януари Софийският военен съд наложи на Кирчо Киров наказание 15 години затвор и конфискация на половината от притежаваното от него имущество. Призна го за виновен за това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на разузнавателната служба в съучастие със свой подчинен е присвоил от бюджета на службата пари в различна валута - евро и щатски долари, които според прокуратурата представляват "особено голям размер" и се равнявали на повече от 5.1 млн. лв. Решението на съда не е окончателно. 

Третото дело срещу бившия шеф на разузнаването е за издаване на държавна тайна през 2014 г., когато в телевизионно интервю e споменал ĸaĸ български шофьор e бил спасен от смъртно наказание в Иран.

Нова присъда за Кирчо Киров

Още една присъда получи бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров по делото за разгласяване на класифици...

Делата срещу Киров са секретни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com