Прабългарите донесли шахмата в Европа?

122957
Прабългарите донесли шахмата в Европа?

Днес се чества Световният ден на шахмата, а тази година се навършват 90 години от създаването на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/. Това се случва на 20 юли 1924 г. в Париж по време на Летните опимпийски игри. България е член на ФИДЕ от 1936 г.

Шахматът днес е един от най-масовите спортове и игри. Неслучайно шахматната федерация е сред първите 4-5 федерации по многочисленост на членуващите в нея нации, като общият брой на страните-членки надхвърля 160, предаде БТА.

Българче стана шампион на Европейските ученически игри

Гергана Пейчева стана шампионка на Европейските ученически игри по класически шахмат в гръцкия град Кавала. Българчето от клуб "Ан Пас...

В деня на празника от Българската федерация по шахмат апелират да се направи нов прочит на историята на шахмата, да бъде организирана научна конференция с участието на историци, археолози и др., които да докажат прабългарските корени и принос в произхода и разпространението на древната игра.

Съществува хипотеза България да е канал за разпространение на шахмата в Европа

Твърде възможно е прабългарите първи да са донесли шахмата в Европа. Единият от каналите на разпространение на шахмата в Европа е чрез България, коментира пред БТА д-р Стефан Сергиев - почетен председател на Балканската федерация по шахмат, международен майстор по кореспондентен шах и единствен доктор на педагогическите науки с направление шахмат в Източна Европа.

Твърдението му оспорва смятаната доскоро като най-достоверна хипотеза, че шахматът е проникнал в Западна Европа през Испания и Италия.

При разкопки край Плиска и Велики Преслав в началото на миналия век сред находките, датирани от 9-ти в. и 10-ти в., имало и шахматни фигури. Това е два века преди шахматът да се появи на територията на Испания и Италия, според официалните сведения, твърди д-р Сергиев. С оглед на хипотезата за иранския произход на българите, е много вероятно играта да е донесена на Стария континент от тях, а не от арабите, допускат изследователи.

Антоанета Стефанова играе в петия турнир от Гран при

Гросмайстор АНтоанета Стефанова ще участва на петия турнир по шахмат от веригата Гран при в Лопота, Грузия. Състезанието започва днес, ...

За родина на шахмата се смята Индия, а оттам играта се разпространила в Персия. Легендата разказва, че индийският владетел, изпращайки цял керван от камили с подаръци на персийския, му подарява и шах. Той възложил на неговите придворни да разгадаят каква е тази дъска с фигури, какви са правилата и как се играе. Българските племена, които населявали Средна Азия, по това време имали много тесен контакт с Персия.

След като персите се запознали с играта шах, тя достигнала и до българите. При разслояването на синовете на Кубрат, заедно с тях дошла и играта по днешните български земи.

В потвърждение, че шахматът е бил известен на Кубрат и на прабългарите по това време, е безспорното доказателство, че в гроба на хан Кубрат, открит през 1912 г. на територията на днешна Украйна, наред с многото предмети от персийски, индийски и китайски произход, е намерена и шахматна фигура на кон, твърди д-р Сергиев.

През Средновековието у нас е имало две разновидности на шахматната игра

Според изследователя неоспорими доказателства, че шахматът е бил известен на българите и е имал широко разпространение в страната, се съдържат в знаменитото произведение на Йоан Екзарх "Шестоднев". През Средните векове, за които се смятало, че играта в България изобщо не съществува, се оказало, че у нас е имало две разновидности на шахматната игра. Това се доказва от английски архивни източници, твърди д-р Сергиев.

Българско момиче стана световна шампионка по ускорен шах

Младата пловдивска шахматистка Виктория Радева стана световна шампионка по ускорен шах във възрастовата група до 13 години, съобщи БГ...

По думите му единият вид игра се казва абагорен, а другият - буляр чес. Според историци Буляр е името на голям древен български град в Русия. Около разкопките на този град са намерени много шахматни фигури. Английски търговец, посетил Русе, отбелязал в дневника си за наличието на двете шахматни игри, като и описал правилата на играта. Най-характерното от живота на българина било пресъздадено в тази игра, разказа д-р Сергиев.

Наскоро при разкопки на хълма Трапезица била намерена друга шахматна фигура, която е датирана от 13-ти в. и показва, че играта е продължила да съществува и в самото навечерие на нашествието на турските орди на Балканския полуостров, коментира още ученият. Според него шахматната игра никога не е спирала по нашите земи и няма друг европейски народ, който да се гордее с толкова славно шахматно минало.

България е имала световни шампиони при мъжете, жените, ветераните и шахматните композитори. Според д-р Сергиев няма друга страна в света с изключение на бившия Съветски съюз, която по едно и също време да спечели световни шампионски титли по всички тези разновидности - Веселин Топалов /мъже 2005 - 2006/, Антоанета Стефанова /жени 2004-2006/, Любчо Спасов - ветерани 2005 г. и Петко Петков, който според експерти все още не може да бъде достигнат в шахмтната композиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com