Правителството дава 400 000 лв. като подкрепа за Рилския манастир

966
Правителството дава 400 000 лв. като подкрепа за Рилския манастир
Снимка: Pixabay

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на 400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир „Свети Иван Рилски".

Манастирът е сред най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Рилският манастир, в това число и Хрельовата кула, църквата, манастирските сгради и църквата „Свети Лука" са обявени през 1927 г. за „народна старина" (Държавен вестник, бр. 69 от 1927 г.). През 1968 г. Хрельовата кула е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от Средновековието (Държавен вестник, бр. 77 от 1968 г.). На 7-ата сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, проведена от 5 до 9 декември 1983 г. във Флоренция (Италия), Рилският манастир е обявен за обект на световното културно наследство. В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от 14 век - 19 век, а в музея много старинни предмети, като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др.

Още: Големи чудеса в Рилския манастир: Светецът излекувал жена от рак, върнал слуха на друга

През 1922 г. Рилският манастир; Гробът на Св. Йоан Рилски, включващ църквата ,,Успение на Св. Йоан Рилски" и постницата Св. Йоан Рилски; Скитът „Свети Лука", включващ църквите „Свети Лука" и „Свети Покров Богородичен" и килийното училище; метохът Орлица с църквата „Св. св. Петър и Павел"; и църквата „Успение Богородично" са обявени за групови архитектурни, исторически и художествени комплекси от „национално значение", а метохът Пчелина-за групов архитектурен и исторически комплекс от „местно значение" (Държавен вестник, бр. 73 от 1992 г.).

Още: Daily Mail: Вътрешността на България е дом на манастири, ослепителни езера и очарователни градове

Като част от световното наследство ЮНЕСКО, страната ни е поела ангажимент, за запазването и съхранението в автентичен вид на манастирския комплекс, поради което българската държава ежегодно подпомага финансово чрез Закона за държавния бюджет дейността на манастирското братство за стопанисването сградния фонд на манастира.

Още: Кой е най-големият манастир в България?

Допълнителните средства се предоставят във връзка с приетите в чл. 1, ал. 5, т. 6.2. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. (ДВ, бр. 66 от 2023 г.) за обезпечаване на дейности по ремонт, консервация и реставрация на обекти на Рилската света обител, както и други дейности по опазване и представяне на културната ценност, във връзка с отбелязване на 40-тата годишнина от включване на манастира в списъка на ЮНЕСКО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...