Правосъдният министър твърди, че следователят, който го разпитал за Митко Каратиста, бил преместен

8586
Правосъдният министър твърди, че следователят, който го разпитал за Митко Каратиста, бил преместен
Снимка: БГНЕС

Следовател, който е разследвал случай, свързан с главния прокурор Иван Гешев и бизнесмена Димитър Спасов – Митко Каратиста, е бил понижен и важните му дела са били отнети. Следователят е съобщил това на служебния правосъден министър Иван Демерджиев, минути след като разказа, че той е бил заплашван.

Припомнете си какво разказа тук: Правосъдният министър обяви, че Митко Каратиста го е заплашвал с главния прокурор

В началото на месеца министърът разказа, че е бил заплашван с главния прокурор от вече бившия собственик на охранителната фирма "Делта гард" - Димитър Спасов, по-известен като Митко Каратиста. Според разказа на министъра случката е от началото на 2020 г. Тогава Демерджиев е бил председател на Пловдивската адвокатска колегия, която въстана срещу главния прокурор Иван Гешев през 2019 г. Заплахата била не с момчетата от "Делта", а с намесата на главния прокурор Иван Гешев. Поводът бил стар спор за фотоволтаичен парк, където охранителите от "Делта гард" нахлули със сила. В началото били спрени от полицията, но се настанили там за месеци и нито МВР, нито прокуратурата реагирали.

Правосъдният министър се прицели в главния прокурор през бившия кмет на Пловдив Иван Тотев

"В папките освен дневният ред за заседанието, има и материали, свързани с прекратяването на три досъдебни производства по отношение на ...

Министърът разказва, че Митко Каратиста му е обяснил, че може да стане повод за дело в Специализираната прокуратура. След това Демерджиев е дал обяснения по този случай пред МВР и прокурорското досъдебно производство. Те са подкрепени с показания от още един човек. Следователят, който е водил разпита на Демерджиев, след това  e бил махнат, за да се занимава с други “тривиални дела”.

“Следователят, който ме разпитваше, ми написа след интервюто ми, че е върнат в друга служба”, каза Демерджиев пред БТВ.

“Самият факт, че ми писа минути, след като статията излезе, означава, че той е искал да осъществи действия по това досъдебно производство. С такива впечатления съм останала”, каза Демерджиев.

До сега прокуратурата не е коментирала интервюто на правосъдния министър. ВСС също не се е задействал да прави проверка. Реакция имаше само от Митко Каратиста, който говори пред медиите на излизане от ГДБОП преди две седмици и заплаши Демерджиев ”с много проблеми”. Не става ясно какви точно.

ВСС иска от министъра всички доказателства за прокурорите от "Осемте джуджета"

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поиска от министъра на правосъдието Иван Демерджиев да представи всички доказателства във...

Спасов призова правосъдния министър Иван Демерджиев да се явят заедно на полиграф. "Той стана министър благодарение на една лъжа и иска да стъпи върху главите на главния прокурор и мен, за да се издигне в кариерата си", категоричен беше той.

Министърът "заблуждава Бойко Рашков, а Рашков заблуждава Румен Радев в твърденията си" срещу фирмата. Спасов заяви, че има кореспонденция между правосъдния министър и Бойко Рашков, от която се вижда "Иван Демерджиев какви указания дава на вътрешния министър".

Каратиста се закани, че "този" няма да го остави: "Няма да занимаваме институциите да се съдим. Демерджиев ме попита дали знам кой е. Отговорих му, че съм го виждал по телевизията при протестите срещу главния прокурор".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com