Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предложение: Полицаите задължително с боди камери

12 февруари 2024, 14:30 часа • 5584 прочитания

Полицаите да бъдат задължени да носят боди камери. Това предвиждат промени в Закона за МВР, внесени в парламента от депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Те предлагат и всичко записано чрез камерите - видео и аудизаписи, да може да се ползва като доказателства.

Депутатите аргументират проекта с оглед "зачестилите случаи на обвинения в полицейско насилие, превишаване на полицейските правомощия и злоупотреба с власт". Още: Боди камери за медиците: Колко струва една?

"Тези обвинения и липсата на убедителни доказателства за съпричастието на полицейските служиетели при извършване на неправомерни действия или тяхното оневиняване пораждат в обществото усещане за безнаказаност, полицейски произвол и затвърждават впечатлението, че силовите методи и заплашителното поведение на полицаите е техен стил и метод на работа", пишат вносителите.

Те дават като примери и последните случаи на полицейско насилие при потутшаване на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) и случая с починалия след полицейско преследване мъж в Стара Загора.

Кога трябва да се носят камерите?

Според внесения законопроект полицаите ще бъдат задължени да носят боди камери при почти всяка дейност. В закона изрично са изброени патрулно-постовата дейност, наблюдение на границата, охрана на обществения ред и др.

Със сегашния законопроект се предвижда и колите на Националната служба "Охрана" (НСО) да бъдат оборудвани с "мобилно видеонабюдение". Това ще трябва да се случи в рамките на три месеца след приемане на закона. Още: Предлагат да има боди камери в Спешна помощ

Още аргументи

"След многогодишни спекулации и неуспешни вътрешни и външни разследвания на превишаване на правомощията, бодикамерите са начин за съхраняване на обективната истина, която да възпре тези полицаи, които злоупотребяват с дадената им власт и в същото време да даде спокойствие на останалите, че няма да бъдат несправедливо обвинени. Тъй като се предвижда боди камера и в случаите на контрол по Закона за движението по пътищата, тази мярка ще намали значително корупцията тип "к'о пра'им с'я", написа един от вносителите - Божидар Божанов в профила си в X.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес