Преразпределение на 30 млн. лв. предлага социалното министерство

4139
Преразпределение на 30 млн. лв. предлага социалното министерство

Социалното министерство предлага спестените 30 милиона лева по програма "Развитие на човешките ресурси" да бъдат преразпределени. Парите могат да отидат за социалните асистенти, за интеграция на деца от малцинствата, за безработните младежи и за безопасност на труда. Изискването е да има одобрение на социалните партньори. Ако спестените над 30 милиона лева не бъдат преразпределени и то спешно, те ще бъдат изгубени е основният аргумент на министерството да бърза и да иска решение на подпис, предаде БНР.

Предлагат се 10 милиона лева да отидат в схемата алтернативи със социални асистенти на хора с увреждания. Други 7 милиона и 800 хиляди лева за стипендии на докторантите. 5,5 милиона лева за интеграция на деца от малцинствата в училище, милион и 300 хиляди за трудови медиатори, които да работят с безработни младежи, над 2 милиона лева по схемата безопасен труд.

ЕК понижава с 0,5% прогнозата си за икономически растеж на България

Европейската комисия понижава с 0,5 % прогнозата си за икономическия растеж на България и сега очаква през тази година той да бъде 0,9 ...

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира, че възраженията на бизнес организацията му са принципни.

"Ние имаме принципно възражение да се преместват, трансерират, прелокират средства, насочени към икономиката към публични бенефициенти, каквато практика има в няколко оперативни програми - и в конкурентоспособност, и в човешки ресурси. И другото ни принципно възражение е, че за такава голяма сума, след като на 30 май има свикан Комитет за наблюдение на оперативната програма, не е логично да се взима решение неприсъствено без да се направи дискусия по въпроса. Според нашите експерти това забавяне от няколко дена на практика не е заплашвало усвояването на средства", допълни той.

КНСБ по-скоро подкрепя бързата процедура като смята, че схемите, които се предлагат да получат допълнително пари са бързо ликвидни и средствата ще могат да се усвоят бързо.

Директорът на Стопанската камара Божидар Данев коментира, че алтернатива на преразпределението на този етап няма.

Очаква се да изхарчим 2 милиарда лева по празниците

Повече от 2 милиарда лева ще изхарчим за 6-те почивни дни. Това съобщи БТВ, като уточни, че в това число влиза, както пазаруването за т...

"За голямо съжаление служебното правителство е изправено пред едно сериозно решение, защото те са притеснени във времето. Не искам да използвам в шахмата терминологията, те са в един цунг-цванг. Или трябва да го направят сега, или парите просто трябва да излезнат от възможностите да бъдат управлявани в България тези средства. Ние подкрепяме това решение по ускорената процедура да стане защото не е възможно да се тръгне по нормалната процедура, а това да стане на принципа на подпис, защото ако се тръгне на обявяване на тръжна процедура за съответните оценки и това да мине по всички канали, това означава България да бъде лишена от тези спестени пари, които не са малко, а са около 30 милиона", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com