X
 
 

През 2017 г. ГИТ е дала разрешение за работа на около 7000 непълнолетни

367 0
photo of През 2017 г. ГИТ е дала разрешение за работа на около 7000 непълнолетни
Снимка: БГНЕС

През 2018 г. Международната организация по труда отбелязва с обща кампания Световния ден срещу детския труд на 12 юни и Световния ден по безопасност и здраве при работа, който беше на 28 април. Кампанията „Защитено и здраво поколение“ е насочена към осигуряването на по-безопасни и здравословни работни места за младите работници.

Ежегодно на 12 юни МОТ насочва вниманието на световната общественост към проблемите, свързани с трудовата експлоатация на деца. Здравословната и безопасна работна среда е право на всеки работник, но изследванията показват, че младите много по-често попадат в риск от развитие на нефатални професионални заболявания от възрастните работници.

С обединяването на кампаниите срещу детския труд и за осигуряването на по-здравословни условия на труд през 2018 г. от МОТ очакват да се активизират действията в световен мащаб за постигане на две от Целите за устойчиво развитие, приети от Общото събрание на ООН - за безопасна и защитена работна среда за всички работници до 2030 (цел 8.8) и за приключване на всички форми на детския труд до 2025 г. (цел 8.7).

Според данните на ИА ГИТ сериозен ръст на наемането на непълнолетни лица се отчита, когато има ръст на икономиката и стабилизиране на пазара на труда.

През 2017 г. са поискани общо 7240 разрешения за наемане на работа по трудови правоотношения на лица до 18 години. Дадени са 6938 разрешения за наемане на работа на лица до 18 години, като 144 разрешения са дадени за наемане на лица до 16 години и 6794 – за наемане на работа на лица, навършили 16-годишна възраст. За сравнение, през 2009 г. – първата от кризата, поисканите и дадените разрешения са под 3000. През първите пет месеца на 2018 г. 1497 бр. разрешения, дадени са 1242 бр. за лица, ненавършили 18 г. и 32 бр. – за лица, ненавършили 16 г. Искането се заявява в дирекциите „Инспекция по труда“, на териториалната компетентност на която е работното място на непълнолетното лице.

Наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда е криминализирано и при установяване на такова нарушение контролните органи на ИА ГИТ уведомяват прокуратурата за започване на наказателно производство. През 2017 г. са констатирани 95 нарушения, свързани с приемане на работа на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда, докато през 2016 г. техният брой е 99. Най-много от тези нарушения са констатирани в икономически дейности: „Ресторантьорство” и „Търговия на дребно”, където и най-често се наемат непълнолетни.

Преди да започнат работа, непълнолетните трябва да получат екземпляр от трудовия договор, копие от уведомлението за регистрирането му в НАП и длъжностна характеристика. Продължителността на работния ден за тях е 7-часов. Те не могат да полагат извънреден и нощен труд. За ненавършилите 18 г. нощен е трудът между 22 ч. и 06 ч., а за ненавършилите 16 г. – между 20 ч. и 06 ч. За тях е определен и по-дълъг задължителен платен годишен отпуск от 26 дни. Реално от работодателя се изискват документи, каквито той би трябвало да осигури, независимо дали на работното място ще полага труд непълнолетно лице или пълнолетно. Разликата е, че при наемане на непълнолетни лица документите трябва да се представят предварително, а при наемане на пълнолетни лица се представят при проверка. Срокът за издаване на разрешение е намален от 15 на 7 дни, който започва да тече при предоставяне на пълен комплект документи. Разрешението може да бъде поискано и получено по електронен път.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Траур в Колумбия след кървавия атентат в...

Президентът на Колумбия Иван Дуке обяви тридневен национален траур за загиналите при терористичния акт в Богота вчера. В обръщение към ...

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 януари

Овен Истината е, че през почивните дни ще бъде трудно да се устои на вашия магнетизъм. Половинката ви определено ще се почувства запле...

Последно в Актуално