Президентството: Не сме забранявали достъпа на журналисти до ифтара

9975
Президентството: Не сме забранявали достъпа на журналисти до ифтара

От пресцентъра на президента Росен Плевнелиев заявиха, че той няма отношение към забраната представителите на българските медии да присъстват на тържествената вечеря - ифтар снощи.

Плевнелиев присъстваше на вечерята по покана на главния мюфтия у нас Мустафа Хаджи. Гост на ифтара беше и вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг заедно с голяма делегация от южната ни съседка.

Снощи над 20 репортери и 10-ина фоторепортери останаха извън религиозната вечеря.

Мюфтийството: Президентът искаше да няма български медии на ифтара

Главното мюфтийство беше домакин на тържествена вечеря - ифтар по случай края на Рамазана, която беше уважена от президента Росен Плев...

Главният секретар на Мюфтийството Ахмед Ахмедов каза, че турските медии са влезли, тъй като били в рамките на турска делегация у нас, а пък протоколът на президентството не разрешил на българските журналисти да присъстват, за да не гледат как държавният глава се храни, предаде БЛИЦ.

"Главно мюфтийство няма правомощията, а така също и нагласата да ограничава представителите на медиите до мероприятия, чийто домакин е. Достъпът на медии е бил ограничен по разпореждане на пресцентъра на държавния глава", се казва в съобщение на пресслужбата на Главното мюфтийство.

"Президентът беше гост, а не организатор на вечерята. Не мога да кажа защо не са били допуснати журналистите, не съм запозната с изявлението на Мюфтийството и не мога да го коментирам", каза прессекретарят на Росен Плевнелиев Мария Иванова.

Не е имало директива да бъдат спирани българските медии, но от пресцентъра обясняват още, че никой от организаторите не е бил предупреден за присъствието им.

От администрацията допълват обаче, че ако евентуално бъдат допуснати други медии, то това трябва да става на паритетен принцип. Трябва да бъдат допуснати медии и от двете страни - в случая българската и турската.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com