Призив към Стефан Цанев да върне и ордена си "Стара планина"

7675
Призив към Стефан Цанев да върне и ордена си "Стара планина"
Снимка: БГНЕС

Нека Стефан Цанев да върне и ордена си "Стара планина" I степен, получен от него за изключително големите му заслуги към България в областта на културата през 2006 г. от тогавашния президент Георги Първанов. За това призовава Съюза на свободните поети, който описва Първанов като човек, "известен със съпричастността си към репресивните тайни служби на тоталитарния режим" и припомня, че през 2007 година Комисията по досиетата официално обяви, че Първанов е бил сътрудник на Държавна сигурност.

Припомняме, че големият български писател, поет и драматург реши да не приема най-високата награда на Министерството на културата - "Златен век", макар че министърът на културата в оставка Вежди Рашидов обясни, че наградата не е станала факт, за да бъде отказвана. Причината, заради която Цанев отказа "Златния век", е, че с тази награда беше удостоен и последният шеф на VI отдел от VI управление на Държавна сигурност или т.нар. политическа милиция на БКП и настоящ директор на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УБИТ) Димитър Иванов.

Плевнелиев удостои с орден заминаващия си руски посланик Исаков

Президентът Росен Плевнелиев удостои с най-висшето държавно отличие орден „Стара планина“ първа степен Юрий Исаков, извънре...

"Макар да не е наш член, за пореден път се убедихме, че колегата ни Стефан Цанев е истински бунтар с осъзната гражданска позиция, чиято достойна постъпка го нареди рамо до рамо с великата актриса Мерил Стрийп, на която всички симпатизираме. За големия писател и драматург Стефан Цанев са важни морални понятия като чест и достойнство и той многократно е доказвал, че винаги държи на думата си и за него това не са изпразнени от съдържание фрази. Ето защо го призоваваме да извърви Пътя на честта докрай и да се отърве от лошата енергия на това държавно отличие (бел. ред. - орден "Стара планина"), което сигурно му създава невъобразим душевен дискомфорт поради факта, че му е връчено от един служител на най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим", посочват в откритото си писмо от Съюза.

"Да получи най-висшия държавен знак - „Стара планина” I степен – не от кого да е, а именно от представител на този репресивен апарат, донесъл безчет страдания и мъки, унищожил хиляди човешки съдби, сигурно погнусява в най-висока степен ранимата честна и последователна душа на поета, много повече от болката от някакво скромно ведомствено отличие, което дори не е и орден и дори не му е било връчено", изтъкват колегите на Стефан Цанев. "Да не говорим, че сред носителите на „Стара планина” през годините също имаше редица спорни имена, осветени като агенти от ДС – компания, от която Стефан Цанев страни и винаги се разграничава", допълват поетите и призовават отново Стефан Цанев да бъде честен пред съвестта си докрай.

"Няма нужда от показности, поетите сме нежни души. По-добре да си стои вкъщи и да работи това, в което е най-добър. Орденът може да върне и като го изпрати по куриер в централния офис на ПП АБВ в София на ул. "Врабча" № 23, ет. 2”, предлагат от сдружението.

Припомняме, че въпросът с отличието на Димитър Иванов вече е отнесен до парламента - депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев официално зададоха три въпроса на Вежди Рашидов по темата. Те са:

Нешка Робева отказа ордена, предлаган от "хрантутници и безличия"

Нешка Робева отказа да получи орден „Стара планина”. Това се посочва в позиция на Нешка Робева, разпространена до медиите, ...

1. В какво точно се изразява приносът към българската култура и изкуство на г-н Димитър Иванов, широко известен в обществото като последният шеф на VI отдел на VI управление на комунистическата ДС - т.нар. "политическа милиция“?

2. Установен ли е произходът на прословутата колекция от артефакти със значителна материална и историческа стойност на Димитър Иванов и дали неговата позиция на началник в ДС не е била в основата на създаването на колекцията му?

3. Счита ли Министерство на културата, че приносът на Димитър Иванов към българската култура и изкуство е съизмерим и съпоставим с този на поета, писателя и драматурга Стефан Цанев, за да бъде номиниран с една и същата награда заедно със Стефан Цанев?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество