Призиви за "Локдаун" и онлайн обучение на всички ученици набират съмишленици в мрежата

20079
Призиви за "Локдаун" и онлайн обучение на всички ученици набират съмишленици в мрежата
Снимка: Getty Images/Guliver

Хаштаг “Локдаун” тръгна в социалните мрежи, споделян под анализи за нуждата от такъв на видни медици като шефа на кардиологията в Александровска болница проф. Добрин Василев, съобщи "24 часа". “Истината е, че трябва незабавен локдаун - затваряне на всички пътища за разпространение. Това са училища, университети (минаване на дистанционно обучение), хоум офис, ресторанти, барове, вечерен час. Поне три седмици. След това отваряне при строги мерки Задължително маски навсякъде, дистанция и дезинфекция. Иначе - пак същото: затваряне на фона на неконтролируема смъртност и пълен блокаж на цялата държава. Като се разболеят критичен брой шофьори от градския транспорт, медицински персонал, администрация, всичко ще блокира спонтанно. Само че цената ще е многократно по-голяма.” Това предупреждение на проф. Василев споделя и шефът на “Отворено общество” Георги Стойчев, маркирайки публикацията с #lockdownnow, пише "24 часа".

“Скоро предстои локдаун, искате ли, не искате ли. Или ще стане доброволно и навреме, или тотално катастрофално без работещи никакви системи и хора, умиращи по улиците. Всичко, за което говорихме, се случва. Предупредих за бройките починали и за всички други неща (4041 заразени, 210 в критично състояние, 106 медици и т.н. - с малко тестване толкоз, ще видите скоро) преди седмици, многократно. Всеки ден-два загуба без ефективни мерки означава седмица забавяне за възстановяване дългосрочно. И не, локдаунът не просто не е срещу икономиката, той е най-доброто нещо в полза на икономиката, без него няма да възстановим години и нея... В единия случай години, в другия може и десетилетия...” Това пък написа преподавателят и образователен експерт Петър Велков вчера, се посочва още в публикацията.

Таня Михайлова настоя: Ако се затварят цели училища, ще е локално

Не се обмисля цялостно преминаване на училищата към дистанционно обучение, още по-малко мярката се предвижда за най-малките към момента...

Социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов се присъединява към гласовете за спешно затягане. “Работата не е само в това, че по брой потвърдени случаи на 100 хил. души излизаме между първите 5 в света с тенденция да станем лидери. И Белгия, и Чехия, и Швейцария - страните с по-лоши данни и от нашите, тестват много повече хора. Освен това сме единствената от тежко засегнатите страни, в която със същия темп нарастват и смъртните случаи. (...) Ако продължаваме да не се мобилизираме, още през ноември ще имаме 3 последователни дни с над 100 починали. Не е ли време за крайни мерки? Ако проспим още 10-ина дни, ще извървим пътя до пълна хуманитарна катастрофа”, пише той, отбелязва изданието.

С разрастващ се пожар сравни ситуацията пулмологът Александър Симидчиев. “Когато имате минимални оплаквания като запушен нос, драскане в гърлото, температура, дори да е ниска, имайте предвид, че в медицината работим с нещо, наречено предварителна вероятност. В момента няма други респираторни инфекции, които да предизвикват такива оплаквания. Няма грип А, няма грип Б. Това, което имаме, е коронавирус. Ако имате такива оплаквания, вероятността да имате коронавирус е голяма. Самоизолирайте се, не разпространявайте инфекцията”, призова той.

МОН продължава да е за присъствено учене на по-малките. В червените зони (всички области без Видин и Добрич) гимназиите остават онлайн и след 12 ноември. За останалите критерият е при 20% отсъстващи с грипоподобни симптоми класът да остава вкъщи. 859 към сряда бяха учителите с доказана инфекция в страната. Само в София са 288, общо 477 са под карантина, в изолация са 5834 ученици. Засега 7 училища от начален и прогимназиален етап в столицата са минали онлайн, отбелязва изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com