Продължава издирването на тримата младежи, изгубили се в Стара планина

17208
Продължава издирването на тримата младежи, изгубили се в Стара планина

50 души ще се включат в днешното издирване на тримата изгубили се в района на връх Ботев. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) при Български червен кръст (БЧК). В търсенето ще се включи и хеликоптер с термокамера.

Трето денонощие продължава издирването на тримата младежи, изгубили се в района на връх Ботев. Близо 40 планински спасители обхождат района на Централния Балкан. Спасителната операция продължава и през тъмните часове. По-рано днес военен вертолет от авиобаза "Крумово" се включи в издирването на 3-та младежи.

Военен вертолет издирва младежите в Балкана

Дежурен вертолет от Военновъздушните сили излетя в 14:15 часа днес, за да помогне в акцията за търсене и спасяване на тримата младежи...

Дежурен вертолет от състава на Военновъздушните сили е излетял в 14.15 ч. за изпълнение на полети за търсене и спасяване в труднодостъпната планинско-гориста местност, Екипажът на вертолет „Кугар” от 24-та авиационна база, който е назначен в дежурство по аварийно-спасително осигуряване, ще изпълни специални полети за оглед на района, включително със специализираната апаратура на борда, както и издирвателни и спасителни дейности от въздуха.

В издирването са включени три хеликоптера с техника от последно поколение. Трите момчета са излезли неподготвени за такъв преход в планината. Те са на около 20 години и са излезли в района на Централния Балкан, по-известен с името Джандема. Спасителната операция се ръководи от ПСС към БЧК. Председателят на БЧК заяви, че регионът, където те се издирват, се стеснява в радиуса на около 10 км.

Председателят на БЧК Христо Григоров заяви, че ако днес не бъдат открити младежите, шансовете за оцеляването им намаляват – те нямат със себе си нито вода, нито храна, нито подходящи дрехи. Спасителите се надяват младежите да реагират поне на звука на хеликоптерите и да дадат някакъв сигнал, съобщи още агенция Фокус.

В търсенето участва освен военен "Кугър", оборудван с топлинна камера за откриване от въздуха, и частен вертолет. Председателят на БЧК Христо Григоров съобщи, че са активизирали голяма част от потенциала на Планинската спасителна служба. Така около 50 души спасители от София, Пловдив, Сопот и Карлово, както и доброволци от региона продължават издирването. В местността "Паниците", откъдето тримата са тръгнали, се е сформиран щаб по издирването. В издирването се включиха и парапланери.

Продължава издирването на изчезналите в Стара планина

Продължава издирването на изчезналите в Стара планина младежи. Три момчета на 20 години, две от Велико Търново и едно от Стара Загора...

Приготвени са и пакети с калорична храна, които да бъдат спуснати до младежите с планерите, защото до пристигането на екипите на място биха минали около 3 часа. Сигналът за изчезването на младежите е постъпил в 23 часа в събота. Няма телефонната връзка с изгубилите се, тъй като батериите на мобилните им телефони са паднали.

Христо Ненков от „Планинско спасяване при БЧК” – Велико Търново отбеляза, че в местността Джендема, трябва да се ходи подготвен. „Това е ад под небето, а планината е агресивна, когато подходиш към нея несериозно”, заяви Христо Ненков. Той отбеляза, че там е още полузимен сезон. Над 1800 метра от една седмица вали сняг. Местността Джендема е над 1800 метра – на 2200-2300 метра. По билото има 4-5 пръста сняг, а нощем става изключително студено и температурите падат под нулата.

 

 

Издирваното 19-годишно момиче е живо и здраво

Издирваната от полицията Маринка Алексиева е открита в родния си град Лом, съобщиха от СДВР. Алексиева беше обявена за издирване след ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com