Проф. Чуков: Голяма е вероятността да се стигне до военна намеса в Сирия

7101
Проф. Чуков: Голяма е вероятността да се стигне до военна намеса в Сирия

Вероятността да се стигне до военна намеса в Сирия е много по-голяма, отколкото преди 7-10 дни. Това каза пред Фокус арабистът проф. Владимир Чуков.

„В момента са поставени алтернативите за военна операция и се нареждат детайлите – каква точно да бъде операцията, какъв да бъде обсега и целите, т.е. да бъдат поставени политическите цели”, заяви проф. Чуков. По думите му, на този етап това разединява потенциалните участници в коалицията на желаещите, която най-вероятно ще бъде субекта, който ще предприеме тази операция.

Лавров: Няма доказателства за химическо оръжие, използвано от Асад

Западът няма доказателства за използването на химическо оръжие от сирийските власти, категоричен е руският външен министър Сергей Лавро...

Проф. Чуков обясни, че моделът „Косово”, при който без санкция на ООН се стига до военна намеса, е бил един от първоначално лансираните варианти и, че във всички случаи решението за бойни действия ще се вземе извън ООН. „По-скоро това решение ще бъде взето от коалицията на желаещите, тъй като ще има и страни, които не са членове на НАТО и това са регионалните сили, които дават нюансите на нанесения военен удар- Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йордания.”, заяви проф. Чуков.

Той посочи, че от правна гледна точка в Сирия най-вероятно ще бъде приложен модела „Ирак”, но големият разнобой е дали да бъде наказан субекта изстрелял химическите снаряди или да се търси тотална смяна на режима в Дамаск.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com