Проф. д-р Румен Бенчев, специалист УНГ болести: Болки в гърлото и хрема са по-характерни за грипа, за кашлицата, загубата на обоняние и вкус – за COVID-19

14546
Проф. д-р Румен Бенчев, специалист УНГ болести: Болки в гърлото и хрема са по-характерни за грипа, за кашлицата, загубата на обоняние и вкус – за COVID-19
Снимка: Личен архив

В разгара на пандемията от коронавирус все повече и повече стои въпросът грип или COVID-19 предвещават симптомите, които усещаме като неразположение.

В интервю специалистът по оториноларингология или по-познатото название УНГ (уши, нос, гърло) дава ценни съвети за това как да различаваме двете заболявания и какво наистина означават симптомите на COVID-19, като например загубата на обоняние и вкус.

“Много е трудно да се разграничат грипната и COVID-19 инфекции. Особено в момента, в разгара на COVID-19, първото, за което трябва да се мисли, е коронавирусна инфекция и е важно тя да се изключи или потвърди. И все пак, освен чрез лабораторни тестове, двете вирусни инфекции биха могли да се отдиференцират и на основата на клиничните симптоми и протичане”, обяснява д-р Бенчев. Той дава детайлно описание на симптомите на грипа, както и на тези на коронавирусната инфекция.

Наистина те са видимо сходни. И все пак грипът започва рязко. Това, което веднага ще ни повали, са хремата и болките в гърлото, които биват последвани от суха кашлица - дразнене на горните дихателни пътища, която впоследствие ще премине и във влажна с отделяне на секрети.

Най-опасното според специалиста по УНГ е, че за много хора, особено тези в по-млада възраст, COVID-19 протича безсимптомно.

Не на игра: Разказът на Ивайло Иванов - Играта, за това да преживееш COVID

“Тефтерчето ми с близки хора рязко намаля”, с разочарование споделя Ивайло Иванов, когото повечето от нас познават с артист...

Единственият сигурен начин за доказването или пък отхвърлянето на възможността от зараза е да се направи тест.

Както много специалисти през последните месеци потвърждават, употребата на антибиотици само ще навреди на лечението. В най-добрия случай няма да помогне. “Независимо от страха за инфекция с коронавирус и последваща пневмония, не препоръчвам превантивно стартиране на антибиотично лечение, тъй като то е неефикасно при вирусна инфекция”, съветва д-р Бенчев. Той, както и други негови колеги, които са се изказвали публично по темата, препоръчват употребата на ибупрофен, парацетамол и изобщо всички НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), както ги наричат лекарите.

Д-р Бенчев коментира и слуховете от миналия март, които поставяха под въпрос употребата на ибупрофен при пациенти със симптоматика, говореща за COVID-19, като напълно ги опроверга.

Всъщност ибупрофенът, освен че повлиява температурата, може директно да третира възпаления в тялото, което го прави много удачен избор, когато освен температурата имаме болки в ставите например. Д-р Бенчев допълва също, че всички големи и авторитетни здравни органи потвърждават становището, че НСПВС могат да се използват за третиране на симптоми като температура и болка при съмнения или наличие на COVID-19, които можем да закупим без рецепта.

Симптом като хрема например д-р Бенчев съветва да бъде третиран чрез промивки със солена вода или физиологичен разтвор, а ако се спрем на капки за нос, да не удължаваме употребата за повече от седмица. При болки в гърлото той препоръчва да използваме таблетки за смучене или спрейове, които съдържат антисептични вещества, анестетици като лидокаин или локални нестероидни противовъзпалителни средства, които имат добър обезболяващ ефект.

Първи симптоми на настинка - какво трябва да направите веднага

В сезона на грипа и настинките все повече хора проявяват симптоми на простудни заболявания. В условията на пандемия мнозина си задават ...

Д-р Бенчев също обяснява по разбираем начин защо изчезват обонянието и вкусът при заразяване с коронавирус.

“Според научни изследвания загубата на обоняние при COVID-19 се дължи най-вече на оток на обонятелната област и засягане на опорните клетки на обонятелните нерви. Липсва оток и възпаление в останалата част на носа, т.е. няма хрема и затруднено носно дишане. Това е така, защото в обонятелната зона има между 200 и 700 пъти повече рецептори, за които се захваща коронавирусът при навлизането си в организма, в сравнение с останалите части на носа и гърлото. Това означава, че там има локален възпалителен процес, който води до временна загуба на обонянието”, казва той.

И допълва, че това е възможно да се случи и при грипа, само че там загубата е перманентна, тъй като са засегнати директно нервите.

Това, което можем да направим, за да подсилим организма, е да приемаме разнообразна и качествена храна, а лекарят съветва да се снабдим и с витамин D, цинк и селен. Споменава и приема на витамин C и калций.

Разбира се, ако усетим симптоми, неразположение или просто се притесняваме, можем да останем у дома и така да предпазим себе си или околните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com