Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. д-р Румен Бенчев, специалист УНГ болести: Болки в гърлото и хрема са по-характерни за грипа, за кашлицата, загубата на обоняние и вкус – за COVID-19

14 декември 2020, 11:57 часа • 14368 прочитания

В разгара на пандемията от коронавирус все повече и повече стои въпросът грип или COVID-19 предвещават симптомите, които усещаме като неразположение.

В интервю специалистът по оториноларингология или по-познатото название УНГ (уши, нос, гърло) дава ценни съвети за това как да различаваме двете заболявания и какво наистина означават симптомите на COVID-19, като например загубата на обоняние и вкус.

“Много е трудно да се разграничат грипната и COVID-19 инфекции. Особено в момента, в разгара на COVID-19, първото, за което трябва да се мисли, е коронавирусна инфекция и е важно тя да се изключи или потвърди. И все пак, освен чрез лабораторни тестове, двете вирусни инфекции биха могли да се отдиференцират и на основата на клиничните симптоми и протичане”, обяснява д-р Бенчев. Той дава детайлно описание на симптомите на грипа, както и на тези на коронавирусната инфекция.

Наистина те са видимо сходни. И все пак грипът започва рязко. Това, което веднага ще ни повали, са хремата и болките в гърлото, които биват последвани от суха кашлица - дразнене на горните дихателни пътища, която впоследствие ще премине и във влажна с отделяне на секрети.

Най-опасното според специалиста по УНГ е, че за много хора, особено тези в по-млада възраст, COVID-19 протича безсимптомно.

Единственият сигурен начин за доказването или пък отхвърлянето на възможността от зараза е да се направи тест.

Както много специалисти през последните месеци потвърждават, употребата на антибиотици само ще навреди на лечението. В най-добрия случай няма да помогне. “Независимо от страха за инфекция с коронавирус и последваща пневмония, не препоръчвам превантивно стартиране на антибиотично лечение, тъй като то е неефикасно при вирусна инфекция”, съветва д-р Бенчев. Той, както и други негови колеги, които са се изказвали публично по темата, препоръчват употребата на ибупрофен, парацетамол и изобщо всички НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), както ги наричат лекарите.

Д-р Бенчев коментира и слуховете от миналия март, които поставяха под въпрос употребата на ибупрофен при пациенти със симптоматика, говореща за COVID-19, като напълно ги опроверга.

Всъщност ибупрофенът, освен че повлиява температурата, може директно да третира възпаления в тялото, което го прави много удачен избор, когато освен температурата имаме болки в ставите например. Д-р Бенчев допълва също, че всички големи и авторитетни здравни органи потвърждават становището, че НСПВС могат да се използват за третиране на симптоми като температура и болка при съмнения или наличие на COVID-19, които можем да закупим без рецепта.

Симптом като хрема например д-р Бенчев съветва да бъде третиран чрез промивки със солена вода или физиологичен разтвор, а ако се спрем на капки за нос, да не удължаваме употребата за повече от седмица. При болки в гърлото той препоръчва да използваме таблетки за смучене или спрейове, които съдържат антисептични вещества, анестетици като лидокаин или локални нестероидни противовъзпалителни средства, които имат добър обезболяващ ефект.

Д-р Бенчев също обяснява по разбираем начин защо изчезват обонянието и вкусът при заразяване с коронавирус.

“Според научни изследвания загубата на обоняние при COVID-19 се дължи най-вече на оток на обонятелната област и засягане на опорните клетки на обонятелните нерви. Липсва оток и възпаление в останалата част на носа, т.е. няма хрема и затруднено носно дишане. Това е така, защото в обонятелната зона има между 200 и 700 пъти повече рецептори, за които се захваща коронавирусът при навлизането си в организма, в сравнение с останалите части на носа и гърлото. Това означава, че там има локален възпалителен процес, който води до временна загуба на обонянието”, казва той.

И допълва, че това е възможно да се случи и при грипа, само че там загубата е перманентна, тъй като са засегнати директно нервите.

Това, което можем да направим, за да подсилим организма, е да приемаме разнообразна и качествена храна, а лекарят съветва да се снабдим и с витамин D, цинк и селен. Споменава и приема на витамин C и калций.

Разбира се, ако усетим симптоми, неразположение или просто се притесняваме, можем да останем у дома и така да предпазим себе си или околните.

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес