Проф. д-р Веселин Янчев: Провалът на едно поръчано въстание (ВИДЕО)

6853
Проф. д-р Веселин Янчев: Провалът на едно поръчано въстание (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Абордаж" Васил Данов ни среща с проф. д-р Веселин Янчев – специалист по военна история и военна политика, изследовател на армията, обществения ред и вътрешната сигурност, учен и преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски". Автор е на "Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Българският опит 1878-1912", "Армия, обществен ред и вътрешна сигурност между войните и след тях (1913-1915 и 1919-1923)" и "Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание".

Събирането на документи и информация, тяхната обработка и написването на "Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание" отнема близо 8 години на историка.

Проф. д-р Веселин Янчев разказва, че Септемврийското въстание през 1923 г. е сериозен политически и социален сблъсък и за да се направи сериозен и обективен анализ е нужно да се имат предвид мотивите и целите не само на държавата и армията, но и на техните противници.

Върху Българската комунистическа партия е упражнен огромен натиск от страна на Коминтерна и донякъде от Съветския съюз, тъй като Коминтерна очаква и се подготвя за т. нар. "втора вълна на социалистическата революция". "Първата е затихнала, но се очаква, че ако някъде в България, Германия, Полша се раздвижат нещата и ако се дестабилизира Европа, то може да се пренесат тези революционни движения във високонапредналите развити индустриални държави и по този начин индустриална, да речем Германия, съединена със селска Русия вече да гарантира новия обществен ред".

"Това, което благодарение на новооткрити документи аз мога да твърдя, че това е решение само на Георги Димитров и Васил Коларов, въпреки легендарните томове изписани за това колко дни заседават БКП, за да вземат решение", казва историкът за избухването на Септемврийското въстание.

Целта на въстанието е да се дестабилизира България за продължителен период от време и ще отвори възможност за промяна във властта на страната. Идеята на Коминтерна е "да се болшевизира Българската комунистическа партия, т.е. тя да се превърне в революционна, т.е. да се пролее кръв в България, което да раздели нацията и обществото и всъщност БКП да се яви водач на онези маси, които са готови с цената на живота си, с оръжие в ръка да се борят срещу съществуващия държавен и конституционен ред".

"Това е едно противодържавно въстание, лошо организирано, лошо подготвено, пожертвало собствените си партийни кадри, което се превърна в главен аргумент на комунистическата партия за нейното овластяване и за нейното управление. Но става ясно, че без външна помощ и без външна подкрепа БКП нямаше желание, според мен, да се втурне в една безразсъдна гражданска война, а без намесата и подкрепата на Съветската армия едва ли би била в състояние да вземе властта", казва историкът.

Вили Лилков: Нашите служби са били пробивани от съветска агентура (ВИДЕО)

Целият разговор на Васил Данов с проф. д-р Веселин Янчев в предаването "Видимо и невидимо: Абордаж можете да гледате във видеото":

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com