Проф. Иво Христов: Участваме в една от най-големите манипулации на века

37513
Проф. Иво Христов: Участваме в една от най-големите манипулации на века
Снимка: БГНЕС

Когато пушилката се слегне, ще разберем, че сме участвали в една от най-големите манипулации на XXI век. Коронавирусът не е причината за затварянето на света и новия световен ред.

Коронавирусът е удобното извинение, претекстът, димната завеса, която трябваше да прикрие дълбоките противоречия, които се натрупаха в годините.

Цензурира ли нарочно YouTube пресконференция на двама лекари за коронавируса?

Огромен скандал с етикет "Цензура заради коронавируса" почва да се оформя в САЩ. Причината – пресконференция отпреди седмица на д...

Това коментира пред БНР социологът проф. Иво Христов.

Според него „т.нар. глобализация приключи и очевидно се отива към фрагментаризация на големи геополитически и геоикономически блокове“.

„Ще имаме нещо като локална глобализация. Еднополюсният американски ред приключи“, каза още проф. Христов, който прогнозира ескалация на отношенията между САЩ и Китай.

„Това напрежение нарастваше в последните близо 15 години. Китай във вида, в който е, е продукт на американско геополитическо решение, взето преди повече от 45-50 години. Това решение беше изработено между определени елити вътре в американската върхушка и част от ръководството на китайската компартия. Целта беше ясна – Китай да бъде напомпан, за да бъде използван срещу Съветския съюз. Е, беше напомпан.

Проблемът дойде оттам, че драконът беше изпуснат и Франкенщайн започна да оспорва лидерството на своя създател. Срещу Китай започна преса по всички линии и тя ще се засилва все повече. Трябва да се съкратят инвестициите в китайската икономика, трябва да се изтеглят голяма част от производствата. Китай трябва да бъде превърнат в световен парий. За целта активното мероприятие коронавирусът играе изключително полезна роля“.

Пандемията е краят на отвореното общество, смята руски мислител

Мерките, предприети за борба с пандемията на коронавируса, се свеждат най-общо до едно: затвореност. Ако вземем предвид, че предишната ...

По думите на проф. Христов у нас няма управление на кризата.

„Обществата, които успешно се справиха с кризата, са централноевропейските – Германия, Австрия, Чехия, Дания, включително и Швеция. Там нещата бяха направени разумно, спокойно и компетентно...

Не знаем у нас колко има заразени и не знаем починалите от какво са починали. Има лъжа, по-голяма лъжа, най-голяма лъжа, статистика. Когато имате неясни или неверни сходни данни, дори при правилен алгоритъм, ще имате грешни отговори. Това е първото правило в социалната наука и логиката“, смята той.

Проф. Христов посочи, че правителствата са използвали коронавируса, за да отработят техниките, за които са очаквали да им дойде времето – електронното следене, електронното подслушване, контрола върху информацията, социалната манипулация и контрола на населението.

„Това ще бъде светът през XXI век, за съжаление“, подчерта социологът.

Карбовски: По-голям проблем от всяка диктатура е любовта на българина към сатрапа

По-голям проблем от всяка диктатура е любовта на българина към сатрапа. Това каза пред БНР журналистът Мартин Карбовски в коментар на о...

Проф. Иво Христов посочи, че в момента у нас покриваме пореден пик на епидемията, а в същото време има либерализация на мерките.

„Ако тези мерки са реакция и решение на проблема, проблемът се изостря, а те се смекчават. Значи, няма логика. Следователно се търсят съвършено други ефекти“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com