Проф. Овчаров: Вартоломей унизи българския патриарх

6673
Проф. Овчаров: Вартоломей унизи българския патриарх
Снимка: БГНЕС

Патриарх Вартоломей I унизи българския патриарх Неофит, наричайки го Негово Блаженство, независимо, че днес се опитват да омекотят думите му. Това каза археологът проф. Николай Овчаров във връзка с посещението на Вселенския патриарх Вартоломей I в България и искането му страната ни да върне свещени богослужебни ценности на Гърция, предаде Фокус.

„Според мен това беше неправилно - титлата на нашия патриарх, който е равен с всички останали православни патриарси, е Светейшество“, заяви той.

Плевнелиев: Исканията на Вселенския патриарх бяха неуместни

Проблемът с претенциите на Вселенският патриарх Вартоломей I е решен отдавна. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, с...

„Тези светини, за които говори, са донесени не само от манастирите от територията на Гърция, случили се при бягството на българите и при нашите разузнавателни експедиции по време на Първата световна война. Стотици български села са били унищожени в Беломорска Тракия, в района на Ксанти, Драма и други населени места“, обясни проф. Овчаров.

Той посочи, че са запазени ръкописи, в които се знае, че не турците колят толкова българите, колкото го правят гърците. „Това е било един жив геноцид. Тогава тази дума не е била популярна, но няма никакво съмнение, че спрямо българите е извършван такъв. Бягайки към България, те взимат много от своите икони, църковна утвърд, всичко това, което са съхранявали в домовете си“, поясни археологът.

„Наши експедиции прибират и доста важни сбирки от някои манастири, в които са служили гърци, но и българи. Това, че днес е територия на Гърция, няма никакво значение. Да не забравяме, че по онова време – преди Балканските войни, е била територия на Османската империя. Става дума за една друга държава“, припомни проф. Николай Овчаров.

Той спомена известния факт, че българската държава е имала претенции за тези области, които след Ньойския договор, остават трайно в територията на Гърция.

Миков призова да не се публикува указът за награждаването на Вартоломей I с орден "Стара планина"

Все още не е публикуван указът за награждаване на Вселенския патриарх с орден „Стара планина”. Това заяви от парламентарнат...

„Правната основа е тази, че през 1964 г. между България и Гърция е сключено споразумение, което сочи, че двете страни нямат претенции една към друга. По-късно, през 70-те години, е препотвърдено т.е. няма никаква правна основа за искането на тези ръкописи, икони и други ценности да бъдат върнати“, допълни проф. Николай Овчаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com