Прогноза за времето - 4 януари (понеделник)

6710
Прогноза за времето - 4 януари (понеделник)
Снимка: БГНЕС

С предупреждения за опасно време започва първата работна седмица за новата година.

Облачността и валежите на много места ще се задържат и на 4 януари. Дъжд няма да вали в източните райони, но в Западна България и Родопската област ще са дори още по-силни и значителни като количества, особено след обяд. Значително количество сняг ще падне в планините.

Следобед в Западна България и Родопската област те ще се усилят и ще са значителни по количество. В източните райони ще е почти без валежи. До обяд в западните части на Дунавската равнина ще е почти тихо, отново ще се образуват мъгли. Следобед вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е слаб. В източната половина на страната и крайните южни райони ще духа до умерен, след обяд временно силен вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще са предимно между 3 и 8 градуса по Целзий, максималните ще са от 5 - 6 градуса в северозападните райони до към 15 - 16 градуса в източните. Това съобщи за Агенция "Фокус" Евгения Егова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В областите Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян метеоролозите издадоха предупреждение с код оранжев заради значителните валежи от дъжд, които се очакват да паднат, а над около 1700 метра надморска височина ще вали сняг. Сумарни количества - между 30 и 60 мм.

В 8 области на страната – София-град, София област, Пазарджик, Пловдив, Кърджали е обявен жълт код. Такова предупреждение за потенциално опасно време е в сила и за Враца, Монтана и Видин. Във всички тези области предупреждението е за значително валежи от дъжд, ще има и сняг – на север по местата над 1500 метра, а на юг – над 1700 метра надморска височина.

По Черноморието сутринта ще има и слънчеви часове, но облачността ще се увеличава. През деня ще е почти без валежи, вечерта и през нощта срещу вторник от юг ще завали слаб дъжд. Максималните температури на въздуха ще са 12 - 14 градуса. Температурата на морската вода е 9 - 10 градуса. Вълнението на морето ще е 3 бала.

Над планините ще е облачно, мъгливо и с валежи от дъжд, над около 1800 метра - от сняг. Отначало в планините в Западна България, а около и след обяд и в Родопския масив валежите ще се усилят и ще са значителни по количество. Ще духа силен, временно бурен южен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 5 градуса, на 2000 метра - около 0 градуса.

През нощта срещу вторник вятърът в повечето райони ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина ще бъде умерен и с него ще нахлуе малко по-студен въздух. Все още ще превалява слабо.

В сряда ще има разкъсана облачност, но от запад отново ще се увеличава и вплътнява, а вечерта ще започнат валежи от дъжд. Вятърът отново ще придобие южна компонента. Ще се понижат сутрешните температури; дневните слабо ще се повишат.

В четвъртък през страната ще премине ново атмосферно смущение. Ще има валежи, предимно от дъжд, ще бъде и ветровито. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде умерен, временно силен и ще започне да нахлува студен въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com