Прогнозират поевтиняване на горивата до месец

33365
Прогнозират поевтиняване на горивата до месец
Снимка: БГНЕС

По-евтини горива ще има до месец. Според експерти цените на бензин и дизел може да паднат с до 10%.

Причина за това е спадът на цените на петрола на световните пазари. По-ниски нива не са отчитани през последните 14 месеца, коментира Нова телевизия.

Инспектори проверяват какво гориво ни сипват

Държавният контролен орган започна масови проверки на бензиностанциите в цялата страна, за да се установи лъжат ли ни с количеството и ...

Затова още през есента експертите очакват това да се отрази и на бензиностанциите у нас. Прогнозата е да зареждаме с до 10% по-евтино – което означава средно до 25-26 стотинки на литър. В някои бензиностанции в страната поевтиняването вече е факт.

"Тъй като петролът е един от основните ценообразуващи елементи в цената на течните горива, заедно с данъците и всички държавни вземания, то рано или късно ще се отрази на цената на горивата”, категоричен е Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Нерешените конфликти в Украйна, Ирак и Ивицата Газа не биха попречили на поевтиняването тъй като доставките на горива към големите купувачи като САЩ, Канада и Китай значително са намалели и търсенето е по-малко.

„При спада тази разлика не може да бъде постигната, защото държавните вземания в цената е над 50 % - акциз, ДДС, задължителни запаси на фирмите”, допълни председателят на БПГА.

Създадоха гориво от въздух и вода

Уникална технология за производство на гориво от компоненти на атмосферния въздух, която може да разреши енергийната криза и да намали ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com