Прокуратурата мотае разследването за апартамента на Горанов цели две години

8373
Прокуратурата мотае разследването за апартамента на Горанов цели две години
Снимка: БГНЕС

Проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър Владислав Горанов продължава да се държи на трупчета. Казусът с апартамента на бизнесмен, в който Горанов години наред живее безплатно, е на вниманието на спецпрокуратурата от март 2019 г, предава в Сега.

Преписката беше образувана още през ноември 2018 г. във Върховната касационна прокуратура и държавното обвинение съобщи официално за това. Т.е. скоро ще станат 2 години, в които този наглед елементарен въпрос е без отговор - извършил ли е Горанов престъпление според прокуратурата, трябва ли да бъде разследван и пратен на съд.

Гешев май е над някакви си 700 милиона лева (ВИДЕО)

Какви 700 млн. лева? Как какви?! Тези, които държавата не си е прибрала от хазартния бос Васил Божков, понастоящем пребиваващ в Обедине...

99,2% от преписките се решават от прокурорите в законовия едномесечен срок. Това отчете миналата седмица главният прокурор Иван Гешев в специален доклад до парламента. Преписката на Горанов е от останалите 0,8%.

Десетките опити на "Сега" да разбере какво се случва с тази преписка и каква е причината за това огромно протакане, удрят на камък. Миналия четвъртък въпросите бяха зададени на говорителката на спецобвинението Генка Брезашка, която е и прокурор. Тя ги изслуша и ги поиска в писмен вид на имейла на прокуратурата.

На следващия ден първо обясни, че още мейлът с въпросите не й е докладван, а след това през пресцентъра на спецпрокуратурата беше изпратен отговор. Той обаче не беше за преписката на Горанов, а за друго протакано дело, за което се обяснява, че се работи "интензивно". Реакция нямаше и след напомнянето, че има въпроси и за Горанов, а не само за "интензивното" дело.

На този фон в отговорите на ръководството на прокуратурата до Европейския парламент се твърди, че обвинението "действа да осигури необходимата на гражданското общество информация от обществен интерес, включително чрез публикуване на материали по делата". Пропуска се обаче колко избирателно се прави това.

Парламентът гласува оставката на Горанов на 24 юли. Той има един месец след това да подаде декларация за имуществото си пред антикорупционната комисия КПКОНПИ. След това има месец да оправи евентуални грешки в нея. Комисията има два месеца след това, за да огласи документа на сайта си. Горанов, който вече регистрира консултантска фирма, е задължен да подаде имуществена декларация и година след края на държавната си служба.

Божков попита Борисов КОЙ го е сготвил за Закона за хазарта и "съпорта" в ДКХ чрез Горанов

"Бойко каза, че една госпожа го била „сготвила“. Какво ще каже за: 1. Промяна на един-единствен член в Закона за хазарта с...

Скъпият имот от 180 кв.м., обитаван от вече бившия министър и семейството му безвъзмездно от 2012 г., е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви.

Прокуратурата започна проверка по темата доста неохотно. Първоначално протакането бе оправдавано с това, че се чака произнасянето на КПКОНПИ дали Горанов е в конфликт на интереси. На 1 март м.г. КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Финансовият министър сам си плащал сметките, а и не е свързано лице със Сариев. Няма конфликт на интереси и в това, че Сариев-младши е назначен от Горанов в подопечното му ведомство, прие антикорупционната комисия преди година. Прокуратурата не протестира това решение в съда.

Според обясненията на Горанов поводът семейството му да се премести в чуждия апартамент е пернишкото земетресение от май 2012 г. Преди него Горанови живеели на 10-ия етаж. Но земният трус така уплашил съпругата му, че нямало как да останат на високия етаж. Горанов споделил това със Сариев. И бизнесменът му предложил да се преместят да живеят в притежаван от семейството му апартамент, който не се ползва.

Сред мотивите на антикорупционната комисия да оневини Горанов беше, че 13-е фирми, свързани със Сариеви, не са печелили обществени поръчки на финансовото министерство. Следователно Горанов не е упражнил никакви правомощия по служба, нито пък има частен интерес, който би могъл да му влияе.

От решението на КПКОНПИ обаче изобщо не става ясно да е изследвано дали на въпросните дружества са правени данъчни ревизии например, които също са ресор на министъра освен поръчките. На въпрос на "Сега" от НАП отговориха, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да кажат какви са резултатите от тях заради данъчната и осигурителната тайна. 

Захариева защити Горанов и посочи, че не усеща връзката с ДПС

„Аз не съм съгласна с искането на тези оставки, но това е направено, за да покажем, че чуваме хората. Всеки един министър е готов...

Самият Горанов не вижда проблем в това да живее безплатно в луксозния апартамент, собственост на бизнесмен. "Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам", призна министърът във вихъра на скандала, макар че законът го задължава да го направи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com